Părintele Petru Ciobanu condus spre calea veșnicieiReligie

Părintele Petru Ciobanu condus spre calea veșniciei

       Accesări: 4090

Numeroși credincioși l-au condus pe ultimul drum, duminică, 9  septembrie 2018, pe preotul Petru Ciobanu, fost slujitor la biserica din localitatea Slatina, Protopopiatul Fălticeni, județul Suceava, care a trecut la cele veșnice la vârsta de aproape 95 de ani.

Lângă sicriul părintelui s-au aflat sora mai mică a părintelui Petru, rude, prieteni, familia Făluță Dumitru și Nicoleta care l-au îngrijit în ultimii ani de viață, și frați întru slujire.

Vrednicul părinte slujitor a plecat la Domnul joi, 6 septembrie 2018. Slujba Trisanghionului a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, în seara zilei de 8 septembrie.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a evidențiat realizările preotului Petru Ciobanu, sau Petruș așa cum  mai era numit, dar mai ales calitățile deosebite pe care le-a avut: “în această înaltă treaptă a preoției fiind milostiv, prieten cu toată lumea, și prieten cu foarte mulți ierarhi ai bisericii noastre”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, slujba înmormântării a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de numeroși preoți și diaconi între care s-a numărat și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu,  preoți ai satului precum  și alți slujitori, în biserica din satul Herla, ctitoria părintelui Petru Ciobanu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei a scos în evidență lucrarea misionară și deosebita dăruire  manifestată față de cei pe care i-a păstorit în timpul de grea încercare pentru istoria Bisericii, pentru care credem că și-a înscris numele în ceruri.

Aceeași lucrare minunată s-a observat și în viața îndelungată de slujitor a preotului Petru Ciobanu, 72 de ani rămânând în aceeași parohie, ceea ce înseamnă cu adevărat virtutea statorniciei.  A fost un bun chivernisitor al casei lui Dumnezeu, refăcând integral biserica din comuna Slatina, la care s-a ostenit  Arhimandritul Sofian Boghiu,  frații Moroșanu, și alții. De asemenea  a zidit din temelii o monumentală biserică în satul Herla. Totodată, a ajutat mulți preoți care au avut șantiere de construire sau reparare a locașurilor de cult, oferind posibilitatea în biserica lui să se organizeze colecte.  Nu cred că există un preot de mir care să fi avut atât de mulți prieteni în lumea ierarhilor, a monahilor, duhovnicilor și teologilor.  Așa cum părintele Petru mereu a avut ușa deschisă pentru cei care i-au trecut pragul, credem că porțile Raiului s-au deschis să-l primească și pe preotul de la Slatina”.

Cuvinte de evocare au avut și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, care a menționat că preotul Petru rămâne „ un om deosebit, plin de înțelepciune și eleganță, rămânând modelul de urmat pentru preoții mai tineri mai ales prin comportamentul său”.  Alături de părintele protoiereu au mai vorbit preotul Vasile Hrestic, preotul Ion Papuc și preotul paroh Costel Pica.

Preotul Petru Ciobanu s-a născut în data de 26 decembrie 1923, în localitatea Dobrovăț, județul Vaslui. A urmat școala primară în comuna Dobrovăț, ca apoi să urmeze cursurile Seminarului Teologi Sfântul Gheorghe din Roman.

A absolvit Facultatea de Teologie din Suceava, iar în data de 26 octombrie a fost hirotonit diacon. Taina Preoției a primit-o în data de 26 octombrie de către PS. Valerie Moglan Botoșăneanul, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei, pe seama parohiei Slatina din Protoieria Fălticeni.

A restaurat biserica din aceeași localitate, resfințirea fiind oficiată de către Episcopul Antonie Ploieșteanul Plămădeală – vicar patriarhal, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor Irineu Crăciunaș Suceveanul în data de 26 septembrie 1971.

A avut dispute cu autoritățile comuniste când a construit, fără aprobare, biserica de la Herla, ce a fost sfințită în anul 1988, septembrie, de către vrednicul de pomenire Teoctist, Patriarhul României și Episcopul Eftimie al Romanului și Hușilor, care mai târziu a devenit Arhiepiscop.

A refuzat de nenumărate ori funcția de protopop și alte posturi administrative la centrele eparhiale din București, Buzău și Sibiu, și a fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, timp de două mandate (1980 – 1988).

ȘTIRI