Parcul de agrement ”Nada Florilor”: ce se va face cu 3 milioane de euroSpecial

Parcul de agrement ”Nada Florilor”: ce se va face cu 3 milioane de euro

       Accesări: 381

Are undă verde! Primul complex cu facilități moderne unde fălticenenii se vor putea recrea, la ei acasă, în aer liber, există. Deocamdată doar pe hârtie.

Autoritățile locale au trecut primul hop, după ce zilele trecute au semnat la Piatra Neamț contractul de finanțare pentru înființarea parcului de agrement ”Nada Florilor”.

Investiția, din fonduri europene, se ridică la 3,06 milioane de euro. Cu acești bani, municipalitatea spune că va schimba aspectul zonei ”Nada Florilor”, care va fi suferi transformări la nivel peisagistic. Terenul de sport în paragină, spațiile verzi neamenajate, pârâurile care curg în neștire vor deveni o amintire. Cel puțin așa spune primarul Cătălin Coman care vede în acest amplu proiect și un element de atracţie turistică.

Așteptat cu interes în special de cei care acum își petrec, la sfârșit de săptămână, timpul liber, pe malul râului Moldova ori în parcul Ariniș din Gura Humorului, complexul va pune la dispoziția fălticenenilor cam tot ceea ce poate oferi un parc de agrement.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Bugetul de peste 3 milioane de euro se va cheltui pe piscine, zone verzi reamenajate, teren de sport, alei pentru pietoni și bicicliști, sistem de iluminat modern, parcări și spații pentru relaxare. Unul din punctele de atracție va fi piscina acoperită cu o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați și care va încorpora un centru Spa, săli de agrement, masaj, saună. Iubitorii înotului vor avea trei bazine în aer liber: unul de 325 de metri pătrați și adâncime de 4 metri, dotat cu trambuline și platforme pentru sărituri de la înălțime, un bazin pentru adulți de 300 de metri pătrați, adânc de 2 metri și echipat cu tobogane, cât și o piscină pentru copii cu adâncime de la 30 centimetri la 1 metru.

Lângă bazinele de înot se va pava cu granit, aici urmând să fie așezate șezlonguri, baldachine, mobilier pentru plajă. Sunt prevăzute în proiect o zonă de nisip și una cu iarbă.

Complexul ”Nada Florilor” va include un teren de sport multifuncțional, dotat cu nocturnă și o suprafață artificială de 800 de metri pătrați, unde se va putea juca fotbal, tenis de câmp, volei și baschet.

Cei care au lucrat la acest proiect s-au gândit atât la pietoni cât și la bicicliști. Pentru că poate atrage un aflux important de persoane, aleile parcului de agrement vor fi lărgite. Reabilitate și cu o lățime de 6 metri, fiecare alee va avea 3 metri destinați traficului pietonal și alți 3 metri pentru pistele bicicliștilor. Mobilierul adiacent acestora va include numeroase bănci și coșuri de gunoi. Este prevăzută și amenajarea unei cascade. Din peisaj nu vor lipsi nici spațiile comerciale.

Pe lista construcțiilor figurează două podețe, dar și sisteme pentru drenarea apei de suprafață care vor rezolva problema de stabilitate a versantului.

Sunt prevăzute trei parcări: una la intrare în complexul de agrement, una între complexul de piscine și terenul de sport și o alta în zona Pescoliv, care va fi și cea mai generoasă ca număr de locuri.

Sectorul vegetație va suferi modificări importante la nivel peisagistic. Primarul Cătălin Coman spune că spațiile verzi vor schimba fața parcului de agrement ”Nada Florilor”. Spațiile vor fi remodelate, lucrate îngrijit, ”ornate” cu gust pentru a oferi un aspect plăcut. ”Am vrut, inițial, să includem și iazul dar, din păcate, fiind un litigiu la mijloc riscam să pierdem întreaga finanțare. Iazul nu ne aparține, iar aici noi nu putem face nimic”, afirmă șeful administrației fălticenene.

El a mai explicat că arboretul actual al parcului va fi păstrat în proporție de 90 – 95%, iar partea de amenajare în cadrul proiectului se oprește pe malul iazului.

Acum se lucrează la implementare și la caietele de sarcini, se începe procedura de licitație. Dacă lucrurile vor decurge normal, iar partea de contestații nu va ține în șah proiectul, atunci lucrările de construcție vor putea demara la începutul lunii septembrie 2014.

ȘTIRI