Paraclisul Sfintei Sofia din Fălticeni va fi sfințit vineri: Slujba va fi oficiată de Î.P.S. Pimen și un sobor de preoțiReligie

Paraclisul Sfintei Sofia din Fălticeni va fi sfințit vineri: Slujba va fi oficiată de Î.P.S. Pimen și un sobor de preoți

       Accesări: 4652

Un loc de rugăciune și reculegere sufletească va îmbrăca haina sfințeniei. Paraclisul Sfintei Sofia din Fălticeni va fi târnosit, după ce timp nouă luni s-a lucrat la construirea și pictarea sfântului lăcaș. De înfrumusețarea acestuia s-au ocupat doi localnici apreciați în domeniul lor de activitate, pictorul Ioan Șoldănescu și arhitectul Ben Lungu.

Slujba de sfințire va fi oficiată de Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți. Evenimentul va avea loc vineri, 7 aprilie, la ora 10.

Cei prezenți la evenimentul religios vor avea ocazia unică de a trece prin altar pentru a atinge colțurile Sfintei Mese, un obicei devenit tradiție în Biserica Ortodoxă Română.

Amplasat pe strada Plutonier Ghiniță, lângă Autogara Romfour și OMV, paraclisul este un vis împlinit pentru ctitorii lăcașului care l-au închinat Sfintei Sofia, cea plină de înțelepciune, și celor trei fiice ale ei, Pistis, Elpis și Agapis, prăznuite împreună pe data de 17 septembrie.

Lucările de pictură au durat patru luni și sunt opera reputatului pictor Ioan Șoldănescu.

Paraclisul Sfintei Sofia este primul lăcaș din Fălticeni pictat integral la exterior, întocmai mănăstirilor din vechime. Lăcașul se remarcă prin nuanțele calde, iconografia bizantină fiind realizată prin tehnica frescă. Patru cruci au fost înălțate pe acoperiș simbolizând numărul membrilor familiei ctitorilor paraclisului.

Tot la exteriorul lăcașului au fost montate 12 bucăți de lemn atent finisate, de mărimi diferite, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Interiorul este pictat în aceleași nuanțe calde regăsite la exterior, unde Mântuitorul, Maica Domnului, Sfinții și Arhanghelii sunt redați în mărime naturală.

Ctitorii paraclisului spun că după ceremonia de sfințire, aici vor fi oficiate slujbe la care vor putea participa toți cei care au dragoste de cele sfinte.

La evenimentul religios de vineri și-a anunțat participarea și preotul Petru Irimescu.

ȘTIRI