Panouri cu triunghi roșu și bulină neagră pe șoseaua unde preotul Petru Gavril și alte cinci persoane au muritActualitate

Panouri cu triunghi roșu și bulină neagră pe șoseaua unde preotul Petru Gavril și alte cinci persoane au murit

       Accesări: 2350

Atenție șoferi! Au apărut primele panouri cu triunghi roșu și bulină neagră și în zona Fălticeni. Pe drumul național dintre Cornu Luncii și Rădășeni au fost amplasate două indicatoare care atrag atenția conducătorilor auto asupra faptului că se află pe un tronson unde au avut loc mai multe incidente rutiere.

Panourile pe fond galben, din material reflectorizant, au fost montate ieri de angajații Secției Drumuri Naționale Suceava în apropiere de locul unde, pe 14 octombrie, s-a produs groaznicul accident în care au murit preotul Petru Gavril, doi copii ai acestuia, alte două rude și șoferul care a produs tragedia.

Autoritățile aflate în subordinea CNAIR (Compania Națională de Administrare A Infrastructurii Rutiere) au decis ca indicatoarele de avertizare să acopere un tronson de numai 1 kilometru lungime, de la ieșirea din Sasca Nouă spre Rădășeni.

Dacă s-a ține cont de statistica neagră din ultimii ani, indicatoare similare ar trebui montate de aceleași autorități, și pe drumul național dintre Fălticeni și Drăgușeni. Aici s-au produs numeroase accidente grave, unele dintre acestea cu pierderi de vieți omenești.

Unul din tronsoanele care ar trebui marcat cu triunghi roșu și bulină neagră este cel aflat între limita satelor Vadu Moldovei și Roșiori. Aici s-au petrecut câteva accidente grave, dintre care amintim cel din data de 7 august 2017, atunci când un autoturism din Republica Moldova s-a izbit frontal de o autoutilitară, eveniment rutier cu trei răniți.

Exact în același loc, pe data de 2 iunie 2016, în virajul dinaintea intrării în Roșiori și-a pierdut viața un ieșean, Ioan Dan Niculescu, unul dintre coordonatorii campaniei online a președintelui Iohannis și cel care ajutase administrația municipiului Baia Mare să intre în finala pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021.

La același capitol al accidentelor grave se regăsește și tronsonul Roșiori – Drăgușeni. Un exemplu este incidentul din 31 mai 2016 când un microbuz plin cu pasageri s-a izbit într-un podeț de beton sau cel din 20 februarie 2017 când un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului după un impact frontal pe contrasens cu un alt automobil.

Triunghiul roșu cu bulină neagră a fost introdus în Codul Rutier dupa modelul mai multor țări europene. Semnul este amplasat doar în zonele considerate cu risc, în acele locuri unde se produc accidente dese, unele dintre ele foarte grave, cu victime.

Astfel de indicatoare sunt amplasate în sectoarele numite „puncte negre”, unde într-o perioadă de cinci ani consecutiv s-au înregistrat cel puțin zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav.

ȘTIRI