Pământul se cutremură la Bunești: Pereții caselor s-au fisurat în urma prospecțiunilor pentru gaz naturalRural

Pământul se cutremură la Bunești: Pereții caselor s-au fisurat în urma prospecțiunilor pentru gaz natural

       Accesări: 385

Neliniștea s-a instalat în sânul unor familii din comuna Buneşti. De mai bine de o săptămână localnicii din Uncești trăiesc un adevărat coșmar. Locuințele lor au fost scuturate de mici ”cutremure” provocate de mâna omului în scopuri bine intenționate și definite, dar care au lăsat urme peste tot.

Pereții sunt crăpați de sus până jos. Nu este cameră care să nu aibă fisuri. La unele locuințe s-a crăpat și temelia. Mai noi sau mai vechi, imobilele prezintă una și aceiași problemă. În total 19 case sunt afectate.

Toate acestea se întâmplă în urma activităților efectuate de compania Prospecțiuni din București, mandatată de SNGN Romgaz SA să colecteze informații privind existența zăcămintelor de gaze.

Oamenii sunt revoltați pe bună dreptate. După ce au muncit o viață, acum ar putea fi nevoiți să o ia de la capăt. Unii nu mai puterea să o facă pentru că sunt septuagenari. Pe lângă necazul lor, prin Uncești circulă vestea că se caută gaze de șist, iar zvonul îi sperie pe săteni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Trei sate ar putea sta pe o imensă pungă de gaz

Din informațiile pe care Cronica de Fălticeni le deține la acest moment, se pare că la Horodniceni s-au descoperit zăcăminte de gaz natural în cantități deloc neglijabile. Acestea s-ar întinde spre satele Mihăiești, Bunești și Uncești care ar putea sta pe o imensă pungă de gaz. Deocamdată nu se cunosc rezultatele acestor prospecțiuni, cert este că ele se fac în 26 de localități ale județului Suceava.

Cercetări geofizice s-au făcut și în satul Podeni. Lucrările din comuna Bunești au demarat la începutul lunii decembrie și se vor încheia la finele lunii ianuarie.

Explozii subterane în serie: gaze de șist sau naturale?

Terenurile satului Uncești pot fi comparate cu un poligon. În ultima săptămână s-au produs zeci de explozii în subteran. Localnicii nu le-au ținut șirul, dar spun că ele au început în primele zile după anul nou, asta după ce în decembrie oamenii de la Prospecțiuni le-au cerut să semneze într-un tabel, apoi le-au explicat că dețin utilaje inofensive și le-au dat asigurări că nu vor avea probleme. Numai că lucrurile n-au stat chiar așa. Localnicii s-au trezit cu bubuituri și mai târziu cu pereții caselor crăpați. Unii au făcut automat legătura cu de acum celebrul caz al satului vasluian unde localnicii au protestat și au format scuturi umane pentru împiedicarea exploatării gazelor de șist de către compania americană Chevron. Cei din Uncești s-au temut ca satul lor să nu devină următorul Pungești.

”În Bunești și Uncești se caută gaze de șist”, ne-a scris pe Facebook unul din cititorii Cronicii de Fălticeni. ”Drept urmare, în urma introducerii explozibilului în pământ se produce un zgomot atât de intens încât se mișcă și paharele în vitrină. Am întrebat pe domnii care se ocupă de această procedură, de ce se întâmplă acest lucru, iar răspunsul dumnealor a fost: ”Domnul primar a semnat ca noi să putem avea acces în aceste sate pentru exploatarea gazelor de șist”.

Exact la o săptămână după începerea lucrărilor nervii sătenilor au explodat și ei. Unceștenii au cerut autorităților locale explicații, dar au chemat și presa. Primarul și viceprimarul comunei au aflat din nou care sunt nemulțumirile consătenilor și le-au transmis că aceștia vor fi despăgubiți de compania Prospecțiuni. Ei le-au spus oamenilor din sat că mijloacele de transport și personalul firmei bucureștene au acces doar pe domeniul public și domeniul privat al Primăriei Bunești.

Întrebat de Cronica de Fălticeni dacă știe ce se caută în zonă, gaze naturale sau gaze de șist, primarul Gheorghe Beraru ne-a declarat că ”nu sunt în cunoștință ce fel de gaze se caută. Știu că, deocamdată, se fac culegeri de date geofizice privind structura terenurilor. Din documentația prezentată nouă nu rezultă dacă se caută sau nu gaze de șist sau alte zăcăminte”.

În răspunsul oficial remis publicației noastre, compania Prospecțiuni menționează faptul că în prezent are loc un program de explorare pentru resurse de gaze naturale, în raza de activități nefiind incluse servicii de explorare pentru identificarea gazelor de șist în județul Suceava.

”Prospecțiuni operează în conformitate cu cerințele legale impuse de statul român și a fost autorizată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în vederea furnizării serviciilor de achiziție de date geofizice”, se arată într-un comunicat de presă care reflectă punctul de vedere al firmei din București. ”Compania a fost contractată de către clientul său, SNGN Romgaz SA, pentru a desfășura un proiect de achiziție de date geofizice în județul Suceava, într-o zonă aprobată de ANRM, ca parte a programului acestuia de explorare a resurselor convenționale de gaze naturale. Nu derulăm servicii de explorare pentru identificarea gazelor de șist în judetul Suceava. Activitatea noastră poate fi explicată cel mai bine ca fiind o “ecografie a pământului”, o imagine a structurii interioare a solului.”

19 case sunt afectate la Uncești

În satul Uncești, lucrările conduse de angajații firmei Prospecțiuni au demarat în jurul datei de 6 ianuarie 2014. Activitățile de culegere de date geofizice se fac prin metode specifice, practicate în România de peste 60 de ani, prin intervenții asupra solului cu ajutorul vibratoarelor sau micilor explozii ca surse de generare a undelor elastice. Ultima dintre acestea s-a folosit pe terenurile satului Uncești. Cum se procedează: tractoare agricole, dotate cu snecuri, fac găuri temporare, cu un diametrul de aproximativ 5 – 6,5 cm și de 3 – 15 metri adâncime, în care se pune o cantitate foarte mică de explozibil. ”Nici o gaură nu se realizează mai aproape de 100 de metri față de orice tip de clădire. Dacă vă aflați la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veți avea o senzație similară cu momentul în care cineva trântește o ușă într-o cameră vecină”, amintesc cei de la Prospecțiuni.

Deși clasică, metoda nu pare să fie deloc soluția cea mai bună în cazul explorărilor de la Uncești.

Numai puțin de 19 case s-au ales cu pereții crăpați. Și nu este vorba doar de un perete sau doar de pereți, casele au și temelia crăpată. Printe cele mai afectate locuințe sunt cele ale familiei Găitan. Casa ridicată acum 14 ani și care, de ceva vreme, este îmbunătățită și modernizată la interior, în toate cele 8 camere, acum are toți pereții fisurați de sus până jos și de la stânga la dreapta. Un alt caz este cel al lui Gheorghe Croitoru. Casa se află în îngrijirea unor rude, proprietarul fiind plecat la muncă în străinătate. Aceeași poveste și aici. Crăpături peste tot, într-o locuință construită de doar 4 ani. Vasile Vizitiu, Aurel Filoteanu, Steluța Ovidiu și alții sunt pe lista problemă, ce include 19 case afectate de detonările produse în sol.

Localnicii ne-au spus că aveau promisiunea încetării definitive a exploziilor pe 12 ianuarie, însă ieri, 13 ianurie, în timpul unor interviuri, am fost și noi, jurnaliștii de la Cronica de Fălticeni, martorii continuării activității în zonă prin aceiași metodă. În jur de 5 – 6 detonări, în decurs de 40 de minute, s-au efectuat în dimineața zilei de ieri.

Ce urmează? Cel mai probabil, compania Prospecțiuni va trece la utilizarea vibratoarelor, utilaje de dimensiuni mai mari, inofensive, și cu o activitate monitorizată permanent. O placă de la baza vibratorului este coborată încet pe pământ, transmițând vibrații în interior. Dacă ești la o distanță de aproximativ 10 metri ai aceeași senzație ca atunci când, stând pe trotuar, trece un camion mare pe lângă tine.

Crăpături vizibile și în pereții Primăriei Bunești

Fisuri și la edificiul istoric al Primăriei Comunei Bunești. Clădirea în care funcționează administrația locală are pereții brăzdați de crăpături. Spre diferență de casele oamenilor, acestea au fost provocate, în timp, de cutremure. Imobilul a fost construit în urmă cu aproape 150 de ani.

”Nu s-au efectuat explozii apropiate care să producă fisuri la clădirea Primăriei. Fisurile au apărut în urma cutremurelor, având în vedere și faptul că are o vechime de aproximativ 150 de ani”, ne-a spus edilul comunei.

Ce spune primarul de Bunești despre situația actuală?

La sfârșitul lunii noiembrie, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre numărul 40 prin care erau de acord cu demararea activităților anunțate de Prospecțiuni S.A din București.  În același document se specifică faptul că accesul persoanelor, utilajelor și mijloacelor de transport este permis doar pe domeniul public și domeniul privat al Primăriei Bunești, în suprafață de 84 hectare, situat în extravilanul localității.

Edilul comunei mai spune că ”în ceea ce privește accesul pe proprietățile particulare ale cetățenilor, societatea care execută aceste culegeri de date geofizice are obligația să încheie contracte privind acceptul pe domeniul acestora”.

Cine este vinovat pentru situația actuală? ”Nici Primăria, nici Consiliul Local nu se fac vinovate pentru așa ceva, iar ceea ce dumneavoastră numiți ”situație la care s-a ajuns” constă în mici neînțelegeri între societatea de prospecțiuni și cetățeni”, a explicat primarul Gheorghe Beraru cotidianului Cronica de Fălticeni.

Oamenii legii „colindă” din casă cu casă

Cu nervii întinși la maximum și supărați foc pentru tot ceea ce s-a întâmplat, oamenii cu imobilele afectate spun că doar asta le mai lipsea acum. Îmbucurător este faptul că nu s-au petrecut acte de violență. Pentru a le preveni, doi lucrători de la Poliția Rurală au mers ieri, 13 ianuarie, acasă la proprietari spunându-le să-și rezolve problema pe cale legală, fără să recurgă la fapte antisociale.

Păgubiții și-au spus încă o dată nemulțumirile și frustrările acumulate, afirmând că dacă va fi necesar vor apela la justiție.

Potrivit companiei Prospecțiuni, localnicii care au întrebări sau observații referitoare la activitatea sa pot suna la numărul de telefon 0734. 330.543. Aceasta promite că toate solicitările vor fi analizate cu maximă atenție și, totodată, se vor lua măsurile adecvate.

De ce s-au fisurat pereții caselor?

La această întrebare urmează să ne răspundă specialiștii de la Prospecțiuni, companie care are în spate o experiență de 65 de ani în domeniu. Cauza exactă o vom putea afla peste câteva zile. Cel mai probabil urmează să se desfășoare și o anchetă internă. În măsura în care vom primi informații oficiale, Cronica de Fălticeni va publica răspunsul la o dată ulterioară.

În comunicatul de presă se subliniază faptul că ”Acest tip de lucrări se efectuează în țara noastră de zeci de ani, timp în care proiectele noastre s-au derulat fără a cauza vreo problemă. Prospecțiuni lucrează în baza unui angajament solid de menținere a siguranței și sănătații angajaților săi, dar și a comunității în care își desfășoară activitatea. Proiectele companiei nu afectează mediul (panza freatica, aer, etc.), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor. Toate metodele (omologate la nivel internațional) respectă cu strictețe distanțele de siguranță, stabilite prin lege, față de drumuri, căi ferate, rețele de electricitate, cursuri de apă, case sau construcții industriale.”

Daunele vor fi compensate bănește

Sesizările oamenilor nu au rămas fără ecouri în fața oficialilor de la Prospecțiuni S.A. Ei au contactat un evaluator acreditat în domeniul construcțiilor care investighează situația creată în teren. Pe baza expertizelor făcute de acest specialist, daunele produse vor fi compensate financiar. Potrivit edilului șef al comunei Bunești, s-au plătit primele despăgubiri pentru un număr de trei case. El a mai spus că proprietarilor în cauză, din Uncești, li se vor oferi despăgubiri atât pentru case cât și pentru terenuri.

Până la sfârșitul lunii ianuarie vor fi plătite toate daunele produse în urma prospecțiunilor.

”La această dată se efectuează plăți privind despăgubirile. Oamenii vor primi despăgubiri atât pentru case cât și pentru terenuri, unde această societate a pătruns, a afectat terenul respectiv cu firele și mijloacele de transport, în raport de suprafața afectată, în raport de cultura existentă, la această dată, pe terenul respectiv”, a declarat primarul Gheorghe Beraru pentru Cronica de Fălticeni.

Pentru a-i asigura pe cetățeni de bunele sale intenții, societatea bucureșteană menționează că analizează cu atenție situația actuală și că, împreună cu autoritățile abilitate, dar și cu cetățenii, caută cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor.

”Ne luăm toate măsurile de precauție pentru a evita potențiale daune, iar în cazul în care apar, totuși, anumite pagube temporare, acestea sunt compensate”, se specifică în comunicatul companiei Prospecțiuni. ”Vă asigurăm că investigăm cu atenție acest aspect și suntem în contact permanent cu autoritățile abilitate și cu comunitatea locală, pentru a găsi cea mai bună rezolvare a situației. În acest sens, am apelat și la un evaluator acreditat pentru a investiga solicitările localnicilor. Orice daune vor fi compensate în baza acestei evaluări, indiferent de cauza acestora. Am decis să acționam în acest mod ca o dovadă de bună credință și pentru că ne dorim să menținem buna colaborare cu localnicii din zonele în care ne desfășuram activitatea”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DRgLn9F1J_c]

ȘTIRI