Pâinea și alte alimente s-ar putea scumpi cu 15-20%Actualitate

Pâinea și alte alimente s-ar putea scumpi cu 15-20%

       Accesări: 409

Se apropie un nou val de scumpiri. Până la sfârșitul anului prețul pâinii și alimentelor de bază ar putea crește cu 15-20%. Anunțul vine de la preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară care spune că tarifele vor fi ajustate pe fondul vremii capricioase din vara acestui an.

Seceta din acest an și mai apoi ploile abundente din luna iulie au afectat producția de grâu în anumite zone ale țării.

Dragoş Frumosu, președintele FNSIA, susnție că preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei.

El mai precizează că la pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, însă de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă ne-a afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%.

Se preconizează creşteri de preţuri şi la alte alimente de bază.

Reprezentantul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la carne, lapte sau legume.

Dragoș Frumosu spune că la lapte este deja o creştere de 8% care, parţial, este nejustificată.

În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada moartă din punct de vedere al producţiei.

Institutul Naţional de Statistică arată că în primele nouă luni din acest an, preţurile cartofilor au crescut cu peste 20%, iar producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei “preţul corect”.

În privinţa cărnii de porc, preşedintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine africană.

Acum 2-3 ani România importa aproximativ 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, iar după dezvoltarea fermelor din România, până la apariţia pestei porcine africane, importurile scăzuseră la 55%.

Preţurile de consum în luna septembrie 2018 comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut cu 5%, produsele de morărit cu 2,74%, iar ouăle au scăzut cu 26,19%, după cum anunță Institutul Naţional de Statistică (INS).

ȘTIRI