PreaSfințitul Damaschin și un sobor de preoți au oficiat sfințirea Bisericii monument istoric din satul HorodniceniReligie

PreaSfințitul Damaschin și un sobor de preoți au oficiat sfințirea Bisericii monument istoric din satul Horodniceni

       Accesări: 1348

Zi de bucurie și împlinire sufletească. Câteva sute de oameni au asistat duminică la târnosirea Bisericii monument istoric din comuna Horodniceni, unul dintre cele mai vechi așezăminte parohiale din zona Fălticeni. Ctitorit acum 480 de ani, lăcașul a îmbrăcat după aproape cinci secole, din nou, haina sfințirii.

Vremea caldă și însorită a fost o binecuvântare pentru cei care și-au îndreptat pașii aici, la slujba de târnosire oficiată de PreaSfințitului Damaschin.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților i-a avut alături pe preoții din Protopopiatele Fălticeni și Rădăuți care l-au întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Crucea.

Evenimentul încununează eforturile depuse de actualul preot paroh Mihai Apetroae, de fostul paroh Constantin Sălăgeanu, de comunitatea locală şi de alți ctitori ce și-au dorit ca slujbele duminicale și cele din zilele de sărbătoare să fie oficiate în biserica istorică.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Lăcaşul de cult, înălțat pe vremea lui Petru Rareș, îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Gheorghe, iar ca hram sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh.

De organizarea sărbătorii s-a ocupat preotul paroh, ajutat de oameni inimoşi din comunitate. Unii credincioşi au venit la slujbă îmbrăcaţi în costume populare, fapt ce atestă că la Horodniceni credinţa şi tradiţiile sunt la loc de mare cinste.

Sfințirea s-a desfășurat conform tradiției, cu ritualuri specifice, slujba încheindu-se cu ungerea pereților cu mir și sigilarea Sfintei Mese din altar.

După slujba de târnosire, clericii au continuat cu Sfânta Liturghie ce s-a desfășurat pe scena amenajată în curtea bisericii monument istoric.

În cuvântul de învățătură, P.S. Damaschin Dorneanul a îndemnat la trezirea conștiinței și rațiunii în momentele importante ale vieții spirituale, dar și cele din viața cotidiană care pot hotărî mersul unei națiuni.

Episcopul vicar le-a transmis un gând bun tuturor, cărora le-a spus că de la slujba de sfințire „se întorc acasă cu un plus de lumină în chip și cu mai multă dragoste față de semeni.”

La rândul său, părintele paroh le-a amintit celor prezenți de munca depusă până la sfințire în decursul anilor cât biserica a fost un șantier. El le-a mulțumit clericilor și credincioșilor, rostind și binefacerile Duhului Sfânt din ziua evenimentului.

În semn de prețuire, șapte dintre cei mai importanți ctitori au primit Distincția de Vrednicie din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu un mesaj adresat de către Î.P.S. Pimen.

Au primit titlul onorific primarul Neculai Florea, și fratele acestuia, omul de afaceri Grigore Florea, viceprimarul Constantin Neamțu, Bogdan Oprișanu, Cornel Oprișanu, Dorin Chițan și Dumitru Grămadă. Aceeași distincție i-a fost oferită și preotului paroh Mihai Apetroae.

Biserica din Horodniceni a îmbrăcat veșmântul sfințirii după lucrări importante de reabilitare, coordonate de specialiști în domeniu. Cu arhitectura ce aduce aminte de mănăstirile ctitorite în vremea voievodului Ștefan cel Mare, biserica „Pogorârea Sfântului Duh” este astăzi unul dintre puținele lăcașuri parohiale din județul Suceava cu statut de monument istoric.

Un rol important în derularea lucrărilor l-a avut și sprijinul financiar oferit de autoritățile locale, prin proiectele de hotărâre ale primarului Neculai Florea și susținerea aleșilor din Consiliul Local al comunei Horodniceni, care pe parcursul anilor au alocat suma de 100.000 de lei.

Fondurile pentru refacerea lăcașului, reabilitare capitală, au fost asigurate de Ministerul Culturii și Cultelor prin Programul Național de Restaurare.

Printre ctitori se mai află sătenii din Horodniceni și cei din celelalte sate ale comunei. Biserica monument istoric este construită din piatră, acum 480 de ani în urmă, servind la început ca necropolă pentru familia marelui vistiernic Pan Mateiaș.

În perioada comunismului, biserica a rămas fără pictura murală de la exterior și interior, după ce autoritățile vremii au decis să distrugă lucrarea meșterilor medievali prin îndepărtarea acesteia în totalitate.

Lăcașul mai dispune de o clopotniță cu arcade (zvoniță) singura din zona Fălticeni și una dintre cele șase, încă existente în Moldova.

Biserica va rămâne deschisă toată săptămâna pentru cei care doresc să treacă prin altarul acesteia.

ȘTIRI