Ortodocșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în BisericăReligie

Ortodocșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

       Accesări: 387

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În popor sărbătoarea este numită și Vovidenie sau Ovidenie. Sărbătoarea amintește de faptul aducerii cu evlavie în templul din Ierusalim (biserica Legii Vechi) a copilei de trei ani, care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

La vârsta de trei ani de la nașterea ei, Sfinții Părinți Ioachim și Ana au chemat toate rudele lor din Nazaret, au pregătit pe pruncă și au dus-o la templu.

La templu a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Templul avea 15 trepte, iar conform tradiției, iudeii trebuiau să se oprească pe fiecare treaptă pentru a rosti un psalm, dar fiind prea mică, părinții au rostit psalmii în locul ei.

Fetița prin harul divin, a urcat repede singură treptele până sus.

După ce a întâmpinat-o și binecuvântat-o prin cuvintele: Tu ești cea care în Dumnezeu și-a proslăvit numele său între iudei. Tu ești cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său, părintele Zaharia a luat-o și a dus-o în cea mai sfântă încăpere a templului, Sfânta Sfintelor.

Tradiția Bisericii spune că Fecioara Maria a rămas 12 ani în templu, citind Scripturile, petrecându-și timpul asemenea celorlalte fecioare, iar îngerul Gavriil îi aducea hrană și îi tâlcuia locurile din Biblie unde nu înțelegea, pregătind-o pentru marea Veste cea Bună.

În fiecare zi se ruga de dimineață până la ceasul al treilea, apoi până la ceasul al nouălea lucra, iar de la al nouălea ceas se ruga iarăși până târziu în noapte.

Preacurata a rămas la templu până la vârsta de 15 ani, când a descoperit arhiereului și preoților că încă din leagăn este făgăduită lui Dumnezeu și că ea însăși a ales o viață de feciorie întreruptă.

De aceea, a fost logodită cu dreptul Iosif, în vârstă de 80 de ani, ca să se păzească ea curată în lume.

Se spune că arhiereul i-a încredințat Fecioarei ca ultimă îndatorire la plecarea din templu să participe la țeserea unei noi catapetesme pentru Sfânta Sfintelor, pe care Preacurata a luat-o cu sârguință. Această catapeteasmă avea să se rupă în vremea Pătimirii Domnului pe Cruce.

Acest praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorit în fiecare an la 21 noiembrie, amintește despre virtuțile Maicii Domnului, despre fecioria ei închinată Mirelui Ceresc, despre viața ei de rugăciune și despre însemnătatea sfințitoare a bisericii.

Vovidenia este cinstită de credincioși prin evlavie și ofrande. În această zi aduc numeroase bucate de post, de pește, iar în unele locuri vase de lut pentru a fi sfințite la biserică și sfințite, apoi, aceste ofrande sunt împărțite copiilor și săracilor din comunitatea respectivă. Tot în ziua

Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, în accidente sau înecați.

Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi. Amin.

ȘTIRI