Ortodocșii pe stil vechi l-au sărbătorit la Mănăstirea Slătioara pe Sfântul Ierarh GlicherieReligie

Ortodocșii pe stil vechi l-au sărbătorit la Mănăstirea Slătioara pe Sfântul Ierarh Glicherie

       Accesări: 3495

Binecuvântare și rugăciuni înălțate într-o zi de sărbătoare. Ortodocși pe stil vechi din țară și din străinătate au trecut, vineri, pragul Mănăstirii Slătioara pentru a-l prăznui pe Ierarhul Glicherie Mărturisitorul, unul dintre cei mai iubiți sfinți români. Lăcașul devine, de două ori în timpul verii, un loc de pelerinaj și reculegere sufletească pentru cei care vin de departe sau din împrejurimi să-i mulțumească Divinității.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Glicherie este un prilej de rugăciune comună și pentru bisericile surori.

17 arhierei, mitropoliți și episcopi din România, Grecia, Bulgaria și Rusia, alături de un numeros sobor de preoți diaconi, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul din incinta mănăstirii.

Rânduiala serviciului religios a început joi după-amiaza cu slujba Privegherii, ca preambul al zilei de sărbătoare.

Vineri dimineața, ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie, răspunsurile fiind date de Corul Mitropolitan „Schimbarea la Față”.

La cuvântul de învățătură, Î.P.S. Vlasie a subliniat faptele, statornicia și credința Sfântului Ierarh Glicherie, amintind și câteva dintre minunile săvârșite în timpul vieții.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi i-a îndemnat pe cei prezenți să poarte cu demnitate statutul de creștin într-o lume tot mai individualistă și secularizată.

Și cuvântarea decanului de vârstă al Sfântului Sinod, episcopul Demosten (93 de ani), a punctat faptele de credință ale Sfântului Ierarh Glicherie, cel care întemeia Mănăstirea Slătioara în vremea de restriște, când urmările nefaste ale celui de-al doilea război mondial erau precedate de cele ale prigoanei comuniste.

Sărbătoarea s-a încheiat cut procesiunea în jurul bisericii, racla sfântului fiind purtată pe umeri de preoți, și agapa frațească.

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Glicherie, sărbătorit la mijlocul lunii iunie, după calendarul de stil vechi.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI