Ortodocșii pe stil vechi din Fălticeni au început noul an cu slujbă arhierească la Catedrala Sfinților ÎmpărațiReligie

Ortodocșii pe stil vechi din Fălticeni au început noul an cu slujbă arhierească la Catedrala Sfinților Împărați

S-a încheiat anul și pentru ortodocșii pe stil vechi. Pentru cei care păstrează calendarul iulian, ieri a fost ultima zi din 2016, iar astăzi prima zi din nou an 2017. Comunitatea locală numără peste 2500 de suflete care vin în zilele de sărbătoare la cele două sfinte lăcașuri din muncipiu, Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din cartierul 2 Grăniceri și Biserica Sfântul Mucenic Dimitrie din cartierul Țarna Mare.

Alți credincioși au petrecut în rugăciune la bisericile și mănăstirile aflate în zona Fălticeni, unde se află și sediul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Unul dintre membrii Sfântului Sinod a slujit și anul acesta la de pe strada Mihail Sadoveanu, un obicei care să păstrează la trecerea dintre ani, atunci când să se oficieze la catedrală slujbe arhierești cuvenite marii sărbătorii care deschide noul an.

Vineri seara s-a săvârșit Privegherea pentru marele praznic al Tăierii Împrejur a Domnului Hristos cât și pentru Sfântul Vasile cel Mare. Invitat să oficieze serviciul religios, Preasfințitul Episcop Sofronie al Sucevei a slujit alături de preotul paroh Sebastian Mogârzan și diaconul Nicolae Căpitanu în prezența unui număr foarte mare de credincioși.

Biserica a fost arhiplină, mai ales că spre final s-au citit moliftele Sfântului Vasile, rugăciuni bogate în conținut teologic și de mare folos pentru alungarea duhurilor rele.

Credincioșii au venit în număr la fel de mare și a a doua zi, sâmbătă, la Sfânta Liturghie, cea pe care însuși Ierarhul Vasile a scris-o în secolul al patrulea, și care se oficiază doar de 10 ori pe an.

Slujba s-a încheiat cu citirea moliftelor, urmate de binecuvântarea arhierească dată de Episcopul Sofronie și cuvintele duhovnicești rostite de preotul paroh și protoiereului Sebastian Mogârzan.

Ortodocșii pe stil vechi se pregătesc pentru sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) când vor ridica în curtea bisericii cele șapte cruci de gheață.

ȘTIRI