Ortodocșii intră de astăzi în perioada Triodului: De ce este cel mai important timp duhovnicescReligie

Ortodocșii intră de astăzi în perioada Triodului: De ce este cel mai important timp duhovnicesc

       Accesări: 1317

Perioada Triodului constă în 10 săptămâni de urcuș duhovnicesc înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Acest interval de timp face parte din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, iar Triodul începe odată cu duminica a 33-a după Rusalii, care este numită a Vameșului și Fariseului. La Sfânta Liturghie se citește pericopa evanghelică unde se relatează pilda rostită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos despre atitudinea vameșului și fariseului de la Templul din Ierusalim.

Astăzi începe Triodul, iar Biserica ne pregătește pentru postire, dar ne și introduce pas cu pas în atmosfera Postului Mare.

S-a rânduit această perioadă de pregătire duhovnicească pentru a ne învrednici de marea sărbătoare a Învierii Domnului, care trebuie urmată treptat, drept pentru care fiecare duminică din cele zece, alcătuiesc o unitate.

Astfel, înaintea începerii Postului Mare, sunt patru duminici pregătitoare: Duminica Vameșului și Fariseului, Duminica Întoarcerii fiului risipitor, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ca să învățăm că pentru înnoirea vieții noastre sufletești și pentru întâlnirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat sunt esențiale rugăciunea smerită, pocăința sinceră și milostenia sau ajutorarea celor în nevoi, dar ne arată și ce ne așteaptă în funcție de cum ne vom trăi viața pe acest pământ.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În perioada Postului Mare urmează alte duminici cu semnificație aparte pentru ortodocși: Duminica Ortodoxiei, a Sfântului Grigorie Palama, a Sfintei Cruci, a Sfântului Ioan Scărarul, a Cuvioasei Maria Egipteanca, și Duminica care face trecere către Săptămâna Patimilor, Duminica Floriilor care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim.

De aceea, întreaga perioada a Triodului, numită după cartea în care sunt redate slujbele bisericești din acest timp, distingându-se prin specificul cântărilor, este cel mai important timp duhovnicesc din anul bisericesc, la capătul căruia ne așteaptă pe toți bucuria învierii.

În duminica Înfricoșătoarei Judecăți se face lăsat sec de carne, iar în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai se face lăsat sec de brânză, întrucât Postul Mare începe anul acesta pe data de 19 februarie.

ȘTIRI