Oraşele Dolhasca şi Liteni se pregătesc de referendumActualitate

Oraşele Dolhasca şi Liteni se pregătesc de referendum

       Accesări: 497

Votanții din două localități aflate în zona Fălticeni sunt chemați mâine la vot. Oraşele Dolhasca şi Liteni s-au pregătit de referendum local, al doilea în ultimii 12 ani. Duminică este ziua în care cetățenii urbei vor hotărî dacă vor să aibă oraș sau comună.

Primăriile celor două aşezări urbane s-au văzut puse în situaţia de a consulta populaţia, după ce nivelul taxelor şi impozitelor locale a explodat de la 1 ianuarie 2016 în urma aplicării noului Cod Fiscal.

Referendumurile au loc după ce locuitorii din Liteni şi Dolhasca și-au exprimat nemulțumirea față de scumpirea dărilor.

Primarii din cele două orașe, Tomiță Onisii și Maria Cojocaru, au inițiat un proiect de hotărâre prin care au cerut trecerea de la rangul de oraș înapoi la rangul de comună.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În luna martie aleșii locali au votat organizarea unui referendum local, pe data de 17 aprilie 2016, în vederea consultării cetățenilor cu privire la viitorul statut al unității administrativ teritoriale.

Peste 16.500 de persoane pot vota la referendum

Pentru referendumul programat la sfârşitul acestei săptămâni au fost tipărite 18.000 de buletine de vot, câte 9.000 de buletine de vot pentru fiecare localitate, incluzând şi rezerva de 10%. Documentele pentru scrutinul de duminică au fost predate săptămâna aceasta la secții de vot. 

La Liteni sunt așteptați să-și exprime opțiunea 7.900 de persoane, iar la Dolhasca sunt 8.800 de persoane care vor putea vota.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7 dimineața. Rezultatul votului exprimat pe 17 aprilie va fi înaintat Biroului Electoral Județean.

Schimbarea de la comună la oraș s-a făcut în anul 2004

Comunele Dolhasca şi Liteni au devenit oraşe în anul 2004. Edilii localităților au sperat că noul statut al localității le va permite dezvoltarea localității și creșterea nivelului de trai.

Orice comună, care aspiră la rangul de oraş, trebuia să aibă minimum 10.000 de locuitori, potrivit Legii 351/2001, lege ce reglementa rangul localităţilor în România.

La iniţiativa Guvernului din 2007 această lege a fost modificată, având prevederi mult mai stricte pentru transformarea comunelor în oraşe sau al oraşelor în municipii, dar modificarea a venit prea târziu pentru comunele care îşi schimbaseră deja statutul.

Conform datelor recensământului din 2011, mai mult de 55% din municipii şi peste 60% din oraşele României ar putea pierde statutul urban din cauza numărului mai mic de locuitori decât prevede legea pentru o aşezare urbană.

Teoretic doar, pentru că legea nu conţine prevederi referitoare la retrogradarea unor localităţi care nu îndeplinesc aceste criterii minime.

Modificarea statutului unei localităţi se poate face doar prin lege şi numai după consultarea populaţiei prin referendum.

Opt comune din județul Suceava au devenit orașe 

Dolhasca și Liteni nu sunt singurele localități sucevene care au renunțat la statutul de comună. În anul 2004, votanții din alte șase așezări rurale au decis că este mai potrivit ca localitatea lor să devină oraș.

Este vorba de comunele Broşteni, Cajvana, Frasin, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus. Prin legea 83/2004 aceastea au fost transformate în oraşe de rangul trei.

ȘTIRI