Ora Pământului la FălticeniLocal

Ora Pământului la Fălticeni

       Accesări: 205

Beyond the hour. Mai mult de o oră pentru planetă

În calendarul naturii sunt înscrise multe zile importante pentru umanitate.

Primăvara celebrăm Ziua Apei, Ziua Pădurii, Ziua Pământului.

Și-n ultima sâmbătă de Mărțișor, Ora Pământului, cuprinsă în toate sărbătoririle amintite și în toate zilele existenței noastre. Șaizeci de minute în intervalul 20:30‒21:30 și mai mult decât atât pentru Planeta Albastră.

Pentru că toți pământenii doresc să dăinuiască Planeta Vie. Consecință a industrializării, tehnologizării și a excesului, asistăm astăzi și la reversul medaliei:  un program de autodistrugere cu foamete, haos, colaps, mutanți, inginerie genetică, distrugerea ecosistemelor, încălzire globală, emisie a dioxidului de carbon, poluare, etc.

Responsabili pentru sănătatea Pământului, căutătorii de soluții recomandă și impun mijloace de dezvoltare sustenabilă. Rolul comunităților în apărarea Pământului și salvarea Planetei este esențial. Rolul nostru, al elevilor și al școlii, de asemenea.

Proiectele extrașcolare și extracurriculare ale Colegiului Național ”Nicu Gane” pe această temă au intrat în cel de al zecelea an. Este un continuum la care se implică alte și alte generații. Amprenta noastră personală se adaugă amprentei umanității.

Proiectul de educație interactivă se include în Educația pentru dezvoltare durabilă în mileniul trei. Armata căutătorilor de soluții impune conștientizarea și aplicarea alternativelor pentru dezvoltarea sustenabilă în perspectivă.

O sumedenie de întrebări, o varietate de căutări și de răspunsuri cu aplicabilitate de moment sau în viitor. Conștientizarea este un prim pas. Cum ai schimba tu lumea? Cum va arăta lumea peste o sută de ani? Dar lumea de dincolo de mâine? Viitorul este improbabil? Reconectarea la natură, o soluție? Care sunt drepturile Pământului și datoriile pământenilor? Biodiversitatea și armonia ecosistemelor poate fi salvatoare?

Și de aici, responsabilul implică-te! Fii voluntar de mediu! Folosește tehnologii cu zero emisii, deci energie curată! Acționează în armonie cu natura pentru menținerea biodiversității pornită pe o traiectorie descendentă! SOS pentru emisiile de dioxid de carbon! Promovează reciclarea și colectarea deșeurilor! Nu, consumerismului energetic! Împreună pentru acasa noastră, Pământul! Redă, refolosește, reciclează! Și mai presus, dezideratul esențial de a menține nivelul încălzirii globale sub 1,5 C față de era preindustrială pentru a stopa declinul biodiversității și a menține sănătatea Pământului.

Proiectul nostru s-a derulat pe întreaga lună martie prin acțiuni teoretice de conștientizare (dezbateri, teste, chestionare, concursuri, ateliere de creație, desene, eseuri, lecturi din Asimov și lumea roboților) și prin activități practice (strângerea deșeurilor, colectare de ambalaje și becuri, carnet personal de consum energetic, plantare de arbori (pentru că un arbore plantat este un inel de logodnă cu viitorul). În ultima săptămână s-au pregătit fluturașii conținând îndemnuri pentru armonia cu natura, urmând a fi împărțiti trecătorilor de echipele claselor a X-a B (Maria Pavăl,  Iulian Nechita, Claudiu Bordei, Otilia Drângu), a X-a H (Mădălina Iordache), a IX-a E (Gina Untură, Emilian Cornia, Diana David).

S-a lucrat afișul (Teofan Grădinariu), s-au rezolvat chestiuni organizatorice și s-a făcut înscrierea participării noastre pe site-ul www.ora-pământului.ro. S-au pregătit la Biblioteca Municipală – care prin doamna Nicoleta Hoștinaru ne-a fost partener de proiect – momentele evenimentului. S-au prezentat seara în amfiteatru scurte intervenții despre cele cinci revoluții industriale, apoi minieseurile și scrisorile de la sau pentru mama Pământ: Denisa Catrina, Florentin Bosînceanu, David Jitariu, Francesca Bența, Silviu Leneski, Ardriana Matcaș, Maria Pavăl, Otilia Drângu, Claudiu Bordei, Mădălina Iordache, Diana David, Nicoleta Oanea. În centru spectacolului au evoluat mințile creative și practice centrate pe tehnologie îndrumate de profesorul Dimitrie Filip: Brațul robotic comandat prin Bluetooth și telefon (Răzvan Sacaliuc, cl. a XII-a B), Aparatul de măsurat distanța cu senzori ultrasunete (Bogdan Todică, clasa a IX-a B) și Robotul care ocolește obstacole bazat pe senzori cu ultrasunete (Paul Bujor, cl. a XII-a B). Fundalul a fost realizat de familia de artiști Anca și Ninel Șoldănescu ce au expus și din lucrările tematice ale elevilor clasei a cincea: Teodora Neculau, Denisa Corduneanu, David Țibulcă, Fabian Mârzan, Amalia Brădățanu, Sofia Lupu, Sebi Boambă, Gabriel Mihai, Ana Silvia Feștilă, Andrei Moisii, Francesca Lungu, Ștefania Zhang.

Baloane, globuri, flori, lumânări. Au evoluat interpreții: Denisa Bertea, vioară (Marș de Haendel); Maria Pavăl (Doină); Solo voce Daria Dumitrache (Ciobănașul); chitară: Mădălina Grădinaru, Claudia Drilea și Roberta Roman (O stea). Seara a fost și mai frumoasă prin cântecul sensibil și delicat al celor doi talentați, cunoscuți și îndrăgiți interpreți, Alexandra Conțu și Paul Adrian Tihan, absolvenți ai colegiului nostru, actualmente studenți, care au răspuns la chemarea școlii și a profesoarei Anca Șoldănescu. Seara s-a terminat cu înălțarea spre cer a lampioanelor speranței după ce începuse prin pedalarea cicliștilor pe traseul Colegiu ‒ Dumbrava Minunată însoțiți de profesorii Codrin Bența și Sorin Gafencu elevii: Delia Crăiță, Teona Artene, Codruța Bologa, Ecaterina Grumăzescu, Denisa Jitaru, Iustina Larion, Diana Butnariu, Denisa Mitache, Radu Cucolaș, David Toader, Alex Nechifor, Lavinia Șchiopu, Andrei Ihnatiuc, Ștefan Buta, Adrian Radu, Teodor Suditu (clasa a IX-a C); Francesca Bența, Dumitrache Daria (clasa a X-a H); Iulian Nechita, Costin Hlihor, Sebastian Toader (clasa a X-a B). Imaginile foto au fost surprinse de profesori și de elevi și în mod special de fotograful profesionist, inginer Codrin Anton, tot din familia Găneștilor.

Proiectul inițiat si în ceilalți ani de profesorul Sorin Gafencu și profesoara Anca Șoldănescu i-a avut alături pe profesorii Otilia Grădinariu, Dimitrie Filip, Viorica și Codrin Bența, Primăvara Bența și Bodgan Bădărău.

 Viitorul începe azi! De tine depinde! Înălțăm lampioanele încrederii. Noi am făcut declarația de dragoste pentru Ora Pământului încă de acum zece ani. Și i-am rămas credincioși. Am devenit voluntari. Ambasadori ai Pământului din iubire filială. Toți, de la mic la mare, din generație în generație, suntem copiii Terrei, animați de îngrijorare pentru viitorul ei.

Trăim o stare de cântec. De cântec al vieții. Noi și Planeta Albastră.

Foto: Codrin Anton și Otilia Grădinariu

ȘTIRI