Opt străzi din municipiul Fălticeni vor fi modernizate  printr-un proiect în valoare de 7 milioane de leiActualitate

Opt străzi din municipiul Fălticeni vor fi modernizate printr-un proiect în valoare de 7 milioane de lei

       Accesări: 1354

Refacerea infrastructurii rutiere este una dintre prioritățile municipalității. Opt străzi din Fălticeni vor fi reabilitate cu fonduri guvernamentale, asigurate prin intermediul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). Contractul de finanțare a fost semnat miercuri, 12 decembrie, la sediul administrației locale, de către primarul Cătălin Coman și directorul Autotehnorom.

Investițiile se ridică la 7 milioane de lei.

Proiectul, depus în iulie 2017 la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), se află pe lista celor peste 250 de proiecte eligibile din judeţul Suceava.

Lucrările de reabilitare vor începe în primul trimestru al anului 2019. Proiectul de execuție este atribuit firmei sucevene Autotehonorom, perioada de implementare fiind de 24 de luni.

„Este un contract foarte important pentru municipiul Fălticeni, un contract pentru refacerea infrastructurii rutiere.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Proiectul este destinat acelor străzi pe care nu s-au intervenit de foarte mult timp. Astăzi semnăm un contract important, în valoare de 5,7 milioane de lei, fonduri care sunt destinate asfaltării unei rețele de opt străzi. Le mulțumesc parlamentarilor care s-au implicat în derularea acestor proiecte, iar faptul că semnăm acest contract, spune multe despre interesul pe care Guvernul o acordă municipiului nostru.”

Lista străzilor incluse în proiectul de modernizare

Alegerea străzilor în proiectul de investiții nu a fost una întâmplătoare. Primarul Coman spune că aceste drumuri publice sunt într-o stare avansată de degradare, ultimele lucrări de modernizare fiind realizate în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Pe alte câteva drumuri publice au fost făcute intervenții pentru înlocuirea conductelor de apă și canalizare.

Contractul pentru modernizarea infrastructurii include străzile Nicolae Beldiceanu, Cuza Vodă, Anton Holban, Pietrari, Ştefan cel Mare, Ion Dragoslav, 1 Mai și Ana Ipătescu (tronsonul de la Piața Mihail Sadoveanu până la gangul ce duce spre zona centrală).

Ce lucrări vor fi executate

Cei 7 milioane de lei sunt destinați unor lucrări de reabilitare capitală.

Carosabilul va fi revizuit la partea de structură și va avea două sau trei noi straturi de asfalt.

Bordurile vor fi înlocuite cu unele noi, iar sistemele de captare pentru apa pluvială vor fi aduse la nivel cu șoseaua.

Lucrări de modernizare sunt prevăzute și pentru trotuare. Pe zona traficului pietonal, asfaltul va fi înlocuit cu pavele.

„Sunt lucrări de reabilitare integrală. Nu sunt plombări sau simple lucrări. Refacem străzi pe care nu s-au făcut intervenții și modernizări de foarte mult timp.”, afirmă Cătălin Coman. „Sunt străzi care au o anumită legătură şi continuitate între ele, acesta fiind unul dintre criteriile pentru obţinerea finanţării, banii fiind atraşi de la MDRAPFE. Drumurile vor arăta cu totul altfel la final de contract.”

Primarul municipiului Fălticeni mai spune că acesta este cel amplu proiect pentru Fălticeni ce vizează modernizarea infrastructurii municipale.

În proiect mai sunt prevăzute realizarea de marcaje rutiere și amplasarea de noi indicatoare.

Pe lângă covorul asfaltic, partea carosabilă va fi prevăzută cu noi rigole pentru apa pluvială.

Lucrările de investiții mai prevăd efectuarea de modificări structurale astfel încât carosabilul va asigura un spaţiu mai generos pentru circulaţia maşinilor.

3,5 milioane de lei pentru consolidarea podului viaduct și a unui sector rutier din 2 Grăniceri

Municipiul Fălticeni are un al doilea proiect de investiții cu finanțare asigurată. Proiectul este bugetat tot prin PNDL,și prevede consolidarea şi reabilitarea podului viaduct de la intrarea în Fălticeni dinspre Roman.

Același proiect prevede reparaţii capitale tronsonului final al Bulevardului 2 Grăniceri.

Va fi refăcută integral porțiunea de la sensul giratoriu (zona Romfour-OMV) până la intersecția cu strada Buciumeni (statuia grănicerului).

Bugetul alocat este de 3,5 milioane de lei, bani guvernamentali.

Contractul de finanţare a fost semnat în vara acestui an. Proiectul se află acum la etapa licitației.

Investiții pentru infrastructură și din bugetul local

Drumurile publice sunt modernizarte și cu fonduri de la bugetul local. În ultimii ani au fost alocate sume importante pentru reabilitarea unor străzi din cartierele Țarna Mare, Maior Ioan, Tâmpești, 2 Grăniceri și Republicii.

Primarul Coman afirmă că, până în vara anului 2020, administrația locală vrea ca rețeauau de drumuri publice din municipiul Fălticeni să fie asfaltată în totalitate.

Lucrările executate cu fonduri locale sunt incluse într-un proiect cu finanțare multianuală.

Asfaltarea și modernizarea carosabilului și trotuarelor se realizează după un grafic de priorități stabilit de Primărie.

Șantierul va fi redeschis în primăvară. Sumele necesare pentru lucrările de reabilitare sunt prevăzute în proiecția bugetului local pentru anul 2019.

Proiectele de investiții pe infrastructura din Fălticeni, cu finanțare guvernamentală, se cifrează la 10 milioane de lei, iar cel cu fonduri de la bugetul local se ridică la 12 milioane de lei.

Acesta din urmă se derulează în perioada octombrie 2015 – septembrie 2019.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI