Onorabilul cetățean Daniel ȘandruActualitate

Onorabilul cetățean Daniel Șandru

       Accesări: 86

În sfârșit unul de-al nostru! Așa mi-am zis atunci când am aflat că profesorul universitar doctor Daniel Șandru este următorul pe lista distinșilor fălticeneni care vor primi titlul de ”Cetățean de Onoare”. Îl merită cu prisosință.

Spun asta pentru că am avut plăcerea să-l cunosc încă de pe băncile Liceului ”Nicu Gane”. Dar cel mai bine l-am cunoscut pe onorabilul concetățean Daniel Șandru din scrierile sale, din rândurile cărților și slovelor așezate în articole jurnalistice. Aici se regăsesc o parte din calitățile care l-au propulsat rapid în elita culturală ieșeană, dar și la vârful mediului academic.

La cei 40 de ani ai săi are un bagaj biografic impresionant. Cred că fălticeneanul Șandru nu și-a propus să scrie mai mult decât vorbește, însă în decurs de patru ani a lansat șase cărți. Asta îmi arată că dimensiunea creației este direct proporțională cu determinarea și  carisma de care dă dovadă. El așterne mult pe hârtie, dezbate la fel de mult, teoretizează, face muncă de cercetare, se află într-o permanentă cunoaștere a fenomenului politic și cultural.

Preocupările intelectuale îi fac lui și orașului, din care vine, cinste.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Sub aspectul carierei totul stă sub semnul impresionantului parcurs ascensional. Pe lângă faptul că și-a câștigat reputația unui distins profesor universitar, Daniel Șandru este Doctorand în Științe Politice, Doctor Magna cum Laude în Filosofie, Director al Centrului de Studii Politice și Administrative și Președinte al Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași. Lista este cu mult mai lungă.

Între activitățile cotidiene își dedică timpul și gazetăriei. Mă voi opri la ultimul său proiect, revista de cultură contemporană ”Timpul”, o publicație emblematică acum 140 de ani, cu o amprentă nouă, actuală, pe care o gestionează din postura de director și ziarist. Să faci jurnalism cultural este cu mult mai greu decât jurnalismul generalist, știu asta și cu atât mai mult îi apreciez efortul.

Daniel Șandru este un excelent partener de dialog. Îmi aduc aminte că acum trei ani l-am avut invitat la radio și am plimbat discuția prin toate ungherele politicii românești, profesorul universitar doctor reușind să-mi ofere o imagine completă despre clasa politică românească, despre nuanțele populismului, despre carențele clasei politice și neputința acesteia de a-și depăși condiția actuală.

Atunci și acum Daniel Șandru se distinge ca unul din liderii generației sale. Erudit, integru, modest, inteligent, condescendent. Are fix acele elemente care dau unui intelectual, care înțelege și descrie perfect mecanismele politicului, dar în același timp slujește curat actului cultural, strălucire.

Pentru mine a fost o plăcere să-l revăd pe domnul profesor universitar doctor. Vorbind în fața consilierilor locali, la ceremonia unde i s-a înmânat titlul de ”Cetățean de Onoare”, nu-și putea stăpâni emoțiile, sentimente firești pentru cineva care primește cu pioșenie singura distincție locală.

După cum îi văd activitatea, la cei doar 40 de ani și-a adunat ”niscaiva” zestre în istoria vieții particulare. Sunt în asentimentul acelui interlocutor care la momentul decernării titlului, făcând o aluzie inteligentă, spunea că ”va trebui să-i găsim un loc la Galeria Oamenilor de Seamă”. Eu sunt convins că va veni și ziua aceia când va întregi pleiada de valori din muzeul personalităților noastre.

Toată stima pentru profesorul universitar doctor Daniel Șandru, cel mai nou ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Fălticeni.

Potrivit obiceiului, nu pot decât să-i doresc ceea ce unii gazetarii încă își mai urează: gând sincer și peniță ascuțită.

ȘTIRI