Omagiu artistului vizual Suzana FântânariuPersonalități

Omagiu artistului vizual Suzana Fântânariu

       Accesări: 685

Suzana Fântânariu s-a născut pe 15 septembrie 1947, în comuna Baia (Suceava).

A absolvit Institutul de Arte Plastice “Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, ca șefă de promoție pe țară.

Este profesor  univ. dr. la Facultatea de Arte şi Design – Universitatea de Vest, Timişoara. Doctor în Arte vizuale. Coordonator de doctorate.

Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a Societăţii Internaţionale de Gravură „SMTG”, Cracovia, Polonia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Redactor la „Vatra Veche”, Târgu-Mureş. Redactor pentru secţia de Arte Plastice – România la „Levure litteraire”.

Lucrările de o valoare incontestabilă au fost răsplătite cu numeroase aprecieri, distincţii şi cele mai mari premii la concursuri de artă din România şi din străinătate.

A realizat peste 50 de expoziţii personale, la care se adaugă peste 300 de expoziţii de grup în ţară şi peste hotare.

„Ceea ce nu se vede dincolo de titlurile care vin să jaloneze o viaţă de intelectual rasat şi hărăzit de Dumnezeu cu povara unei incomensurabile datorii faţă de talentul său însăşi, este Viaţa Artistului, – un fel de odisee cu puncte comune, pe alocuri, fiecăruia dintre noi, dar mai ales cu acele fulgerări de măiastră, puncte de interferenţă magică, prin care cei care trăiesc prin creaţie se apropie de Divinitate cu tot sufletul, talentul şi trupul; Triada.(…) Între paginile volumului de faţă stă viaţa unei femei-artist. O femeie care nu a făcut compromisuri şi care a reuşit într-un sistem în care mulţi artişti-bărbaţi chiar au clacat. Ca o Victoria Lipan, pornind din locurile sale natale, din Nordul Moldovei, Suzana Fântânariu şi-a dus războiul personal în numele Artei”, sunt cuvintele scriitoarei Melania Cuc.

Harul artistului plastic este dublat de un adevărat talent literar:

„Am trăit în două lumi, cea a artelor plastice, deschisă şi mărturisită de-a lungul vieţii, oficializată, profesionalizată, şi cea a literaturii, înăbuşită, închisă, anonimă, sacrificată.”

„Când încep o lucrare, mai întâi trăiesc o stare vizionară de poezie, văd lucrarea ca pe un poem”(…) „căci poezia este o prelungire a picturii dar și a vieții” – mărturisea artista în dialogurile cu scriitorul Nicolae Băciuţ publicate sub titlul “Suzana  Fântânariu – Împachetări pentru suflet”.

A publicat versuri, eseuri și cronici de artă. A ilustrat cărți. De-a lungul timpului, au apărut mai multe cărţi sub semnătura artistei şi s-a scris despre arta sa în numeroase volume.

Îi suntem recunoscători pentru arta cu care ne bucură sufletul dar şi pentru faptul că, prin lucrările sale rafinate cât şi prin modelul uman pe care îl reprezintă, a înnobilat spaţiul multicultural al Fălticenilor.

La ceas aniversar, vă dorim viaţă lungă, sănătate, inspiraţie, putere de muncă şi creativitate!

La mulţi ani, Doamnă Suzana Fântânariu- Baia!

ȘTIRI