Obiecte străvechi din Baia, Preutești, Dolhești, Bunești și Probota sunt exponate valoroase ale Muzeului BucovineiSpecial

Obiecte străvechi din Baia, Preutești, Dolhești, Bunești și Probota sunt exponate valoroase ale Muzeului Bucovinei

       Accesări: 524

Așezările din zona Fălticeni sunt locuri ale civilizației străvechi. O demonstrează numeroasele obiecte descoperite în mai multe sate aflate pe valea Moldovei și a Șomuzului, obiecte care pot fi admirate la Muzeul Bucovinei din Suceava. Aceasta au fost descoperite în locuri unde în urmă cu mii de ani au existat comunități mai mari sau mai restrânse.

Baia, Preutești, Boroaia, Dolhești, Bunești sunt localitățile unde s-au făcut săpături și s-au găsit obiecte din perioada preistorică.

Șase vase, lucrate acum câteva mii de ani, provin din localitatea Baia.

Obiectele găsite în zona ”În muchie” sunt printre cele mai vechi și valoaroase exponate ale muzeului din Suceava.

Vasele datează din perioada pre-Cucuteni și au peste 7.000 de ani vechime. Acestea atestă urme ale civilizației încă din anul 5.200 – 5.100 înainte de Hristos.

Tot la Baia, în anul 2013, arheologii au descoperit cea mai mare locuinţă din perioada pre-Cucuteni, de aproximativ 92 de metri pătraţi.

În afară de ceramică aici au fost găsite şi un număr de vase întregibile au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatră, unicat în arealul pre-cucutenian, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei.

Arheologii au descoperit în locuința străveche de la Baia foarte multe râșnițe, elemente care atestă faptul că prelucrarea grânelor era importantă.

Alte obiecte străvechi, din diferite epoci preistorice, pot fi admirate la Muzeul de Istorie și Etnografie al Comunei Baia.

Printre exponatele muzeului se află diferite unelte din piatră, os, silex și fier descoperite la Preutești și Dolhești.

În vitriniele aceleași instituții se află și obiecte din vechime de câteva mii de ani pe care arheologii le-au găsit în zona Bunești, preponderent din satul Uncești.

La fel de numeroase sunt și exponatele de la Probota, în special țesături și obiecte de cult religios vechi cu o vechime de 500 de ani.

ȘTIRI