Oamenii din Leucușești au serbat ”Ziua Iei” la biserica din satLocal

Oamenii din Leucușești au serbat ”Ziua Iei” la biserica din sat

       Accesări: 2009

Tradițiile pot renaște dacă există inițiativă. Ziua Iei nu a trecut neobservată în satul Leucușești, localitate unde evenimentul a fost marcat de oamenii locului la biserică. Manifestarea, ce are ca scop promovarea identității culturale românești, s-a desfășurat vinerea trecută cu ocazia sărbătorii de Sânziene.

Cu mic, cu mare, sătenii s-au adunat la parohia preotului Adrian Dulgheriu, unde băieți și fete, domni și doamne, au venit îmbrăcați la biserică așa cum făceau odinioară înaintașii lor.

Vineri de Sânziene, când românii de pretutindeni au marcat Ziua Iei, sătenii au arătat că iubesc și vor să ducă mai departe tradiția.

”La Parohia Leucușești am serbat Ziua Iei. Știu că în zona noastră nu prea se dă importanță aceste zile, dar mai este câte unul care vrea să facă credincioșii, și de ce nu, oamenii din zona noastră să mai poarte un ițar și o ie.”, ne-a spus preotul paroh Adrian Dulgehriu. ”Încercăm în acest fel să ne amintim că suntem români, că ne iubim țara, portul popular și Biserica. Țara noastră și Biserica au fost și sper că încă mai sunt strâns legate.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La îndemnul preotului ei au îmbrăcat costumul popular, iar preț de câteva ore au etalat piesele de vestimentație din vechiul port românesc cu broderii colorate.

După Sfânta Liturghie, câțiva copii au interpretat o piesă de teatru. Elevii de la clasa învățătoarei Camelia Maftei au venit și ei îmbrăcați în haine populare și au ținut să arate că iubesc ia și costumul țărănesc.

Evenimentul a fost marcat anul trecut, dar și acum doi ani. Ziua Iei, din mica localitate ce se învecinează cu municipiul Fălticeni, se desfășoară pe baza un parteneriat încheiat între Parohia din sat și Școala Generală Leucușești.

ȘTIRI