Numărul unităților fără autorizație de securitate la incendiu este în creștere la nivel naționalNațional

Numărul unităților fără autorizație de securitate la incendiu este în creștere la nivel național

       Accesări: 503

Concluzii îngrijorătoare în ceea ce privește respectarea de către unitățile de comerț a legislației primvind apărarea împotriva incendiilor.

Potrivit unei analize a Departamentului pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 12 luni, inspectoratele pentru situații de urgență  au efectuat controale de prevenire a incendiilor la 1433 de unități din țară.

Au fost constatate 7682 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor, 20,10% dintre acestea fiind soluționate operativ pe timpul acțiunilor preventive.

Deficiențele majore constatate la majoritatea unităților controlate vizează: funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, neasigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor în cazul producerii unor situații de urgență, neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate.

Analiza arată că un număr de 410 obiective funcționează fără autorizația de securitate la incendiu. Mai grav este că numărul unităților aflate în acestă situație a crescut cu aproape 19 procente față de anul 2017.

Pentru încălcarea legislației privind apărarea împotriva incendiilor ai fost aplicate 5284 de sancțiuni contravenționale. Ameznile, în număr de 1088, au depășit suma de 4,6 milioane de lei.

În ultimele 12 luni, la nivel național s-au produs 49 de incendii la unitățile de comerț. Pe lângă pagubele materiale însemnate, o persoană a murit iar alte 6 persoane au fost rănite.

“Din analiza incendiilor izbucnite la categoriile de construcții și amenajări pentru care trebuie obținută autorizația de securitate la incendiu, raportată la perioada 2011-2017, rezultă că cele mai vulnerabile obiective, cu cele mai multe incendii izbucnite într-un an calendaristic (peste 100 de incendii anual) sunt construcțiile cu destinația de comerț.

Acest număr ridicat de incendii se datorează în primul rând complexității obiectivelor, numărului mare de investiții care se derulează în acest domeniu de activitate și nu în ultimul rând numărului mare de utilizatori care exploatează spațiile și instalațiile aferente construcțiilor”, se arată în analiza Departamentului pentru Situații de Urgență, coordonat de secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

ȘTIRI