Numărul cazurilor de rujeolă este în creștere în județul Suceava. În zona Fălticeni nu sunt focare ale boliiSănătate

Numărul cazurilor de rujeolă este în creștere în județul Suceava. În zona Fălticeni nu sunt focare ale bolii

       Accesări: 403

Rujeola afectează un număr tot mai mare de copii și adolescenți din județul Suceava.

Doar în această lună, în perioada, 1-21 iulie, s-au înregistrat 61 de cazuri, cele mai multe la nivel național, majoritatea din focarele în evoluție.

În acest context, Direcția de Sănătate Publică Suceava le reamintește părinților că vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă.

De la începutul anului până la sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat un număr total de 240 de cazuri de rujeolă, dintre care 101 cazuri în mediul urban și 139 în mediul rural.

Cele mai multe cazuri se înregistrează la copiii cu vârsta până la un 1 an (35 de cazuri), la grupa 5-9 ani (50 de cazuri), iar la grupa de vârsta 10-14 ani au fost înregistrate 34 de cazuri, restul de cazuri fiind persoane adulte.

Din totalul cazurilor, pacienți înternați în spital au fost 200, iar 40 de pacienți au fost izolați la domiciliu.

Zonele din județ unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri sunt Vicovu de Sus cu 58 de cazuri (focar comunitar), Moldovița cu 23 de cazuri, Câmpulung Moldovenesc cu 55 de cazuri, Rădăuți cu 19 cazuri, Capu Codrului cu 19 cazuri (focar comunitar).

Îmbucurător este faptul că în zona Fălticeni nu sunt consemnate cazuri de rujeolă.

“În acest moment sunt în evoluție două focare comunitare, cel de la Vicovu de Sus și cel de la Capu Codrului. În ambele focare este vorba despre copii nevaccinați sau vaccinați incomplet, părinții refuzând vaccinarea sau neprezentându-se la medicul de familie (refuz mascat).

S-au derulat două campanii de vacinare „door to door” (din ușă în ușă) la Vicovu de Sus, unde au fost vaccinați un număr de 54 de copii și la Capu Codrului unde au fost vaccinați 50 de copii”, a precizat conducerea DSP Suceava.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a anunțat că dispune de stocuri suficiente de vaccin și reamintim populației. Administrarea vaccinului după schema corectă conferă imunitate, scutind copiii de riscul trecerii prin boală și/sau de apariția unor complicații.

Rujeola este o infecție virală, care poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces.

Vaccinarea este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și ulterior la vârsta de 5 ani.

Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată pentru fiecare caz în parte.

ȘTIRI