Noul spital municipal din Fălticeni primește avizul ISU: Constructorul poate relua oricând lucrările pe șantierActualitate

Noul spital municipal din Fălticeni primește avizul ISU: Constructorul poate relua oricând lucrările pe șantier

       Accesări: 1642

Un șantier pustiu va fi animat după câteva luni de așteptare. Lucrările la noul spital au fost sistate la sfârșitul anului trecut din lipsă de fonduri, însă situația se va schimba cât de curând. Asta pentru că unitatea medicală are și avizul ISU pentru securitatea la incendiu.

Pentru obținerea acestuia a fost necesară actualizarea proiectului tehnic la normativele actuale. Proiectul a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări ca urmare a schimbării legislației în domeniul sanitar, dar și cel privind siguranța în situații de urgență.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească în acest caz, un spital, sunt mult mai drastice decât acum 20 de ani în urmă.

”În spatele obţinerii acestui aviz ISU sunt tomuri întregi de documente. Chiar dacă pare un lucru relativ minor, simplă nu este deloc aşa. Este un lucru foarte complicat.”, a declarat primarul Coman. ”Avizul ISU era absolut necesar deoarece proiectul tehnic iniţial a fost realizat în anii 90 iar o parte din lucrări s-au desfăşurat până în anul 2000 când altele erau reglementările atât pe partea ISU cât şi pe partea de sănătate publică.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primarul municipiului Fălticeni mai spune că autoritățile locale au preluat din mers această clădire şi a trebuit să facă tot ce a fost necesar pentru ca proiectul actualizat să aibă avizul ISU.

Lucrările la noul spital au fost oprite în decembrie 2015. De atunci și până astăzi nu s-a mișcat nimic pe șantierul unității medicale.

Managerul Vlad Morariu afirmă că primirea avizului ISU înseamnă reluarea unei anumite categorii de lucrări din proiectul spitalului care va avea 250 de paturi.

În bugetul Primăriei Fălticeni mai sunt fonduri alocate, în anul 2015, din fondul de rezervă al Guvernului. Sumele sunt însă insuficiente pentru încheierea celui mai vechi șantier existent în Fălticeni.

”După primirea avizului am cerut Primăriei Fălticeni să emită o nouă autorizație de construire care ne-au și emis-o. La rândul nostru am notificat constructorul pentru că documentația necesară este finalizată.”, ne-a declarat doctorul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni. ”Partea dureroasă rămâne finanțare. Acum mai sunt ceva bani din fondul de rezervă la Guvernului, pe care i-am primit în mandatul premierului Victor Ponta. Cu aceștia vom putea relua unele lucrări.”,

Pentru finalizarea spitalului mai sunt necesare fonduri de aproximativ 17 milioane de lei. Clădirea este finalizată în proporție de 90%.

ȘTIRI