Noul spital municipal din Fălticeni este finalizat: Imagini actuale din sălile de operație, secții și saloaneExclusiv

Noul spital municipal din Fălticeni este finalizat: Imagini actuale din sălile de operație, secții și saloane

       Accesări: 8429

Un proiect vital pentru municipiul de pe Șomuz și pentru alte aproape 20 de localități ajunge la final. Noul spital din Fălticeni, obiectiv care se construiește de aproape trei decenii, este ca și încheiat. Au mai rămas doar la unele detalii și finisaje de retușat, iar pe câteva paliere se face deja curățenie generală.

Lucrările la interiorul și exteriorul clădirii sunt finalizate în proporție de 99%.

Proiect deblocat și șase ani de investiții

În urmă cu șase ani, de la un proiect blocat și cu un spital realizat în proporție de doar 27%, s-a ajuns la o unitate medicală care  se îndreaptă spre inaugurare. Cei 72% din proiect au însemnat investiții de 53 de milioane de lei, acordați în câteva tranșe, ultima, de 11 milioane de lei, fiind alocată chiar în preajma Paștelui.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Muncitorii companiei General Construct fac acum ultimele retușuri, probe ale instalațiilor termice, electrice și verificări ale circuitelor pentru fluidele medicale.

În ultimele patru luni s-a lucrat intens pentru ca termenele din proiect să fie respectate.

Partea bună a lucrurilor este că proiectul se va încheia la termen, data finalizării din proiectul actualizat fiind 12 iunie 2019.

Conducerea unității medicale poate răsufla ușurată, după ani și ani de așteptări în care fondurile Ministerului Sănătății au fost cheia deblocării unui proiect care a intrat în impas de trei ori. Demersurile inițiate de primarul Cătălin Coman, managerul Vlad Morariu au fost sprijinite și susținute de parlamentarii Ioan Stan și Alexandru Rădulescu, iar munca de echipă a dat roade.

În ultimii cinci ani autoritățile locale au primit 53 de milioane de lei de la bugetul ministerului pentru finalizarea lucrărilor la noul spital din Fălticeni, unul din puținele care se construiesc în România anului centenar.

„Dacă nu apăreau cele trei scări exterioare puteam vorbi de un spital 100 %. Legislația s-a modificat după momentul Colectiv. Din anul 2012, de când sunt primar, am atras 530 miliarde de lei vechi (53 de milioane de lei noi).”, ne-a declarat primarul municipiului Fălticeni. „Am preluat un spital cu grad de realizare 27% cu probleme in proiectare. Au fost șase ani de muncă. Mai este puțin până îl deschidem. Am fost determinați și am dus până la capăt cel mai important obiectiv din oraș. A fost muncă de echipă, în care Coman, Morariu, Stan, Rădulescu au încheiat cea mai mare investiție realizată în municipiul Fălticeni.”

Încep alte două etape importante

Greul a trecut. Ceea ce a fost cel mai dificil și mai costisitor este deja de domeniul trecutului.

Cu toate acestea, alte două etape importante condiționează inaugurarea noului spital, pe care atât medicii unității sanitare cât și administrația locală vor să-l vadă funcțional cel mai târziu în vara anului 2019.

Pentru a fi inaugurat spitalul are nevoie de trei scări exterioare de urgență, așa cum prevăd normele ISU. Lucrările de contrucție și montaj vor fi scoase la licitație în viitorul apropiat.

La fel de importantă este și dotarea unității cu aparatură performantă.

Licitația pentru dotările nemedicale va începe în curând, urmând ca în perioada ce urmează să înceapă demersurile pentru atragerea fondurilor necesare pentru achiziția aparaturii medicale de ultimă generație.

Bloc ANL pentru medici

În luna iunie va începe la Fălticeni construcția unui bloc pentru medici, care va avea 12 apartamente pentru tot atâtea familii de specialiști în sănătate. Unitatea locativă va fi finalizată în august 2019.

Blocul pentru specialiștii din medicină va fi construit din fonduri guvernamentale și prin ANL.

Locuințele de serviciu vor fi destinate medicilor tineri care vor avea toate motivele să vină să profeseze într-un spital nou, modern și dotat cu aparatură de ultimă generație.

Curtea spitalului va fi amenajată anul acesta

Primăria Fălticeni va suporta din bugetul local toate lucrările de amenajare exterioară. Momentan se lucrează și la proiectarea amenajărilor exterioare.

Proiectul proiecte câteva parcări, spațiu verde, alei de acces. Noul spital va dispune în total de 200 locuri de parcare.

Odată cu această sistematizare va fi rezolvată și problema parcării de la blocul ANL care este lipit de spital. Parcarea va avea 60 de locuri, iar intrarea spre bloc va fi separată de cea pentru spital.

Între cele două clădiri va fi amenajată un nou drum de acces.

Imagini proaspete din interiorul noului spital

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au revenit după două luni pe șantier și vă aduc imagini proaspete din interiorul unității medicale. Dacă sălile de operație sunt acoperite cu materiale moderne pentru păstrarea unui mediu cât mai curat, camerele pentru realizarea de radiografii sunt dotate cu uși speciale din plumb pentru protecție la radiații, iar pereții și pardoseala sunt amenajate cu materiale baritate.

Comparimentul Primi Urgențe, Secția ATI și Maternitate dispun la rândul lor de amenajări deosebite și echipamente de bază care au fost deja montate.

Saloanele pentru pacienți sunt generoase ca spațiu, au băi proprii, sistem pentru alerte medicale și vor dispune de frigider, televizor și paturi noi.

Pe unele paliere ale spitalului se fac deja lucrări de curățenie, în timp ce la alte etaje se fac ultimele retușuri și probe ale sistemelor și rețelelor.

La partea exterioară se lucrează acum doar la intrarea pentru Unitatea de Primiri Urgențe.

Scările de la accesul principal pentru pacienți sunt finalizate, la fel ca holul și zona de recepție de la parterul clădirii.

Sub aspect tehnic cele mai multe elemente sunt puse la punct. Toate cele șapte lifturi sunt montate și funcționale, iar centralele pentru aer condiționat, răcitoarele, centrala termică și punctul de transformare pot fi pornite în orice moment, la fel ca și stația de oxigen.

Unitatea medicală dispune de un adăpost ALA și de un rezevor de incendiu de 3.000 metri cubi.

Spitalul municipal Fălticeni va fi primul spital din județ care respectă în totalitate normele de sănătate aflate în vigoare.

ȘTIRI