Noul spital din Fălticeni mai are nevoie de 35 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor începute acum 26 aniActualitate

Noul spital din Fălticeni mai are nevoie de 35 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor începute acum 26 ani

       Accesări: 1112

Un proiect derulat în România este demn de Cartea Recordurilor. Au trecut 26 de ani de când se lucrează la noul spital din Fălticeni, investiție de care vor beneficia peste 150.000 de persoane, adică aproape un sfert din populația județului Suceava. Clădirea este acum finalizată în proporție de 90%.

Construcția unității medicale, subiect principal în toate campaniile electorale, nu ar fi trebuit să dureze mai mult de doi ani.

Dezinteresul ministerului de resort, birocrația din sistem și lipsa fondurilor au ținut spitalul la un stadiu incipient, în timp ce doctorii profesau într-o clădire veche de peste un secol, cu dotări depășite tehnologic și spații insuficiente pentru internare. Nu de puține ori pacienții aflați sub tratament au fost nevoiți să stea câte doi pe un pat.

Conștiente că nu-l vor putea să ducă la bun sfârșit întregul proiect, autoritățile locale s-au văzut nevoite să să renunțe la un corp al clădirii pe care l-au transformat în bloc ANL.

Nicăieri în România și, probabil în Europa, un spital stă perete în perete cu un bloc de locuințe pentru tineri.

Tot din lipsă de bani, noul spital din Fălticeni a fost construit pe etape, cu pauze de câțiva ani în care nu s-a bătut un cui. Pe de altă parte, cerințele din domeniul sănătății și cele din sectorul situațiilor de urgență s-au aliniat la standardele europene, modificând de mai multe ori proiectul inițial, schimbări care au dus la alte întârzieri.

S-a bătut pasul pe loc și în anul 2016. Banii au venit abia pe final de an, după 12 luni de așteptări, iar suma alocată, de 5 milioane de lei, a fost insuficientă. Gradul de execuție este unul avansat, iar lucrările ar fi trebui să continue încă din noiembrie 2015 când s-au sistat lucrările din diverse motive precum nevoia de fonduri, contestația la licitație, revizuirea proiectului.

Mai sunt de finalizat doar 10% din lucrările destinate obiectivului de investiții.

Primarul Cătălin Coman susține că sunt șanse ca noul spital să fie terminat anul acesta. Condiția este una singură: să fie banii necesari. În momentul de față, noua unitate medicală mai are nevoie de 35 de milioane de lei pentru finalizare.

Conform șefului administrației locale, obiectivul din Fălticeni se află pe lista de priorități pentru 2017. Odată cu instalarea noului Guvern, edilul Coman s-a întâlnit la București cu factori importanți din Ministerul Sănătății, problema reluării finanțării fiind pusă din nou în discuție.

Sperăm ca anul acesta să primim suma totală pentru finalizarea spitalului. În luna ianuarie am purtat discuții la Ministerul Sănătății pe tema finanțării. Directorii de investiții mi-au transmis că fondurile pentru proiectul nostru vor fi prioritare.”, afirmă primarul Coman. Au fost discuții constructive pe care le-am avut cu directorii de investiții în perioada creionării bugetului pe anul 2017. Noul ministru cunoaște situația spitalului din Fălticeni și sunt optimist că vom avea fondurile cuvenite care ne vor permite să încheiem cei 10% din proiect.”

El a reamintit că aproape 40 de milioane de lei au fost alocați noului spital, în decurs de trei ani, în perioada premierului Victor Ponta.

Edilul Cătălin Coman mai spune că a depus documentația necesară la Ministerul Sănătății și că se așteaptă ca investiția de la Fălticeni să primească fondurile cerute, în câteva tranșe, după aprobarea bugetului pe anul în curs.

Banii vor fi folosiți pentru lucrări de montaj la interiorul clădirii. Sunt vizate sistemele electrice, termice, utilități dar și circuitele de fluide medicale. Din aceeași bani urmează să fie cumpărat mobilierul medical, dotările pentru bucătărie și spălătorie.

Unitatea are deja o parte din aparatura necesară desfășurării unui act medical cât mai calitativ, însă va fi nevoie de alte noi achiziții. Peste 3 milioane de lei au fost direcționați de la bugetul local pentru dotarea cu tehnologii de investigație și intervenție de ultimă generație.

Viitorul spital va avea 250 de paturi pe cele șapte corpuri de clădire, mai multe săli de operație și condiții hoteliere la standarde actuale.

ȘTIRI