Inaugurarea noului Spital Municipal din Fălticeni este preconizată de autorități peste doi aniExclusiv

Inaugurarea noului Spital Municipal din Fălticeni este preconizată de autorități peste doi ani

       Accesări: 6243

Fălticenenii așteaptă un nou spital de peste 25 de ani. Lăsată de izbeliște aproape două decenii și subiect nelipsit în campaniile electorale, unitatea medicală este tot mai aproape de finalizare după ce în ultimii cinci ani au fost alocați din fondurile Ministerului Sănătății aproximativ 55 de milioane de lei. Lucrările au ajuns în prezent la un stadiu avansat, iar autoritățile locale vor ca în anul 2018 să fie internați primii pacienți.

Noul spital este finalizat în proporție de peste 95%.

Se lucrează la partea de finisaje, instalații, echipamente de interior, și la sistemele care funcționează într-un circuit integrat.

Unitatea medicală va oferi condiții hoteliere așa cum prevede legislația actuală, iar aparatura modernă va asigura un act medical pe măsură.

„Se lucrează intens pe șantierul noului spital. Avem banii necesari pentru continuarea lucrărilor în acest an.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Vineri au fost peste 120 de muncitori la lucru, cel mai mare număr de muncitori de până acum, ceea ce înseamnă că se lucrează cu efective sporite. Vom continua în acest ritm și pe viitor și vreau ca lucrările să se încheie cât mai repede posibil.”

Medicii profesează la Fălticeni în cel mai vechi spital din România, ridicat pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai exact clădirea actuală datează din 1860.

Previziunile șefului administrației locale spun că peste doi ani medicii se vor muta în „casă” nouă. El susține totodată că lucrările pentru finalizarea obiectivului au intrat în linie dreaptă.

„Există șanse foarte mari ca, cel mai târziu în 2019, să avem spitalul nou pe care ni-l dorim de 27 de ani. Am avut sprijinul colegilor noștri din parlament, senatorul Stan, deputatul Rădulescu, și cel al ministrului sănătății pentru ca acest obiectiv să primească finanțarea necesară.”, ne-a declarat primarul Coman. „Ne apropiem tot mai mult de finalizare. Mai sunt câteva etape de parcurs. S-a investit mult, s-a muncit mult, dar va veni și momentul când locuitorii din Fălticeni vor beneficia de servicii medicale și condiții foarte bune. Cred cu tărie că 2018 va fi anul când vom inaugura noul spital.”

Lucrările ar trebui să se încheie cel mai târziu în toamna anului viitor, însă dacă se va păstra cadența de lucru actuală unitatea medicală ar putea fi finalizată mai devreme.

Medicul Vlad Morariu, managerul spitalului, se declară la rândul său mulțumit de ritmul lucrărilor și de modul cum se desfășoară execuția în șantier. El precizează că toți colegii săi sunt nerăbdători să vină la serviciu într-un spațiu primitor, nou și modern.

În opinia sa, noul spital va fi un proiect la fel de frumos și reușit ca cel al noii maternități, doar că spitalul este un obiectiv la scară mai mare.

Pentru continuarea lucrărilor, anul acesta au fost direcționați la ministerul de resort 15 milioane de lei.

Pentru încheierea lucrărilor vor mai fi necesari 10 milioane de lei, sumă care ar urma să fie alocată anul viitor din bugetul național .

Noul spital municipal din Fălticeni va oferi 240 de paturi, saloane spațioase echipate cu paturi noi, sisteme de alertare a medicilor, băi proprii și tot ceea ce ține de confortul unui pacient aflat la tratament.

Zona arondată unității sanitare deservește peste 150.000 de persoane.

ȘTIRI