Noul spectacol al trupei Birlic, Trilogia Română, a avut premiera la FălticeniCultură

Noul spectacol al trupei Birlic, Trilogia Română, a avut premiera la Fălticeni

       Accesări: 469

Joi și vineri, 7-8 septembrie 2017, Trupa de teatru Birlic a prezentat spectacolul „Trilogia Română”, o nouă premieră a tinerilor actori din Fălticeni, proiect realizat în urma colaborării dintre Asociația Fălticeni Cultural și regizorul Ovidiu Cuncea.

“S-a terminat Festivalul Birlic, credeam că o să stăm liniștiți, că o să ne odihnim, dar ne-am apucat de treabă serios și, în câteva zile, s-a realizat un spectacol deosebit. L-am numit Trilogia Română. Este al treilea spectacol făcut de Ovidiu Cuncea, al treilea spectacol creștin, pentru că noi am avut Harap Alb, în regia lui Ovidiu Cuncea, Cântarea Cântărilor, regia Lorette Enache, și această Trilogie Română”, a declarat președintele Asociației Fălticeni Cultural, preotul Liviu Mihăilă, cu ocazia avanpremierei de joi, 7 septembrie.

Despre colaborarea cu trupa de teatru Birlic și noul spectacol, pregătit pentru anul centenar al unirii tuturor românilor, actorul și regizorul Ovidiu Cuncea a afirmat:

 “Visul meu a fost, de când am venit aici, ca aici să existe un teatru făcut de fălticeneni. Dacă Birlic a visat să fie un teatru aici, împreună cu comunitatea din vremea lui, și nu a reușit, poate acești copii vor face un teatru profesionist. Cum s-a născut Trilogia Iubirii sau Trilogia Română, cum i-am spus eu…

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Anul trecut i-am spus părintelui că voi face un spectacol de poezie. În general spectacolele de poezie sunt plicitisitoare, poezia nu prea o mai citim, de învățat, am făcut sondaj cu copiii cu care lucrez la Câmpina, la București, și în alte locuri, și mi-am dat seama că știți din ce în ce mai puține poezii. Nu știu dacă este trist sau este vesel, asta este, mergem înainte.

Sper ca acest spectacol să vă nască puțin dorul de poezie. L-am făcut ca o odă poporului român. Le-am spus copiilor că nu mă interesează spectacolele pe care le fac cu ei și succesul neapărat, ci mă interesează mai mult să știți de unde aveți rădăcinile, care sunt rădăcinile voastre, pentru că nimic în lumea asta nu se dezvoltă fără rădăcini. Nu existăm fără moșii și strămoșii noștri, fără rădăcinile noastre.

Vedeți cu toții că vin peste noi oameni de alte religii și chiar ideologii noi, care ne vor face să ne pierdem busola. Ca să o regăsim, trebuie să ne întoarcel la rădăcinile noastre. Dacă ne vom întoarce, vom înțelege cine suntem, în momentul în care suntem în valurile vântului, ale furtunii(…) Eu cred, adăugând la ceea ce a spus Perpesiciu, că dacă acestea trei rămân – Luceafărul, Miorița și Legenda meșterului Manole -, noi nu vom muri niciodată”.

Pentru această premieră, la Fălticeni a fost prezent și cunoscutul actor și regizor Dan Tudor.

Noul spectacol va figura în programul trupei Birlic, în următoarea stagiune.

Din distribuția spectacolului fac parte: Alex Matei, Andreea Frăsina, Andreea Nechita, Andreea Răileanu, Andrei Tulumb, Bianca Ciubotariu, Denisa Hreamătă, Diana Apetrei, Emilia Aioanei, Luca Guguluș, Mădălina Irimioaia, Răzvan Conțu, Radu Bosta, Sofia Opaiț, Teodor Peiu. Sunt și lumini – Andreea Roșu.

ȘTIRI