Ministrul Justiției și președinta Curții de Apel Suceava au inaugurat noul sediu al Judecătoriei FălticeniActualitate

Ministrul Justiției și președinta Curții de Apel Suceava au inaugurat noul sediu al Judecătoriei Fălticeni

       Accesări: 162

Un nou obiectiv finalizat în orașul de pe Șomuz. Astăzi, luni, 29 septembrie, a fost inaugurată clădirea în care își va desfășura activitatea personalul Judecătoriei Fălticeni. Momentul festiv are loc la patru ani și jumătate după demararea lucrărilor de construcție.

Costurile edificiului cu patru etaje și o suprafață desfășurată de 3.300 mp, amplasat în centrul municipiului, se ridică la 2,9 milioane de euro.

Deschiderea solemnă s-a făcut în prezența Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, președintei Curții de Apel Suceava, Maria Andrieș, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea și președintei Judecătoriei Fălticeni, Emanuela Dieac.

”Pe lângă cultură și justiția și-a pus amprenta pe meleagurile fălticenene, aceasta având rădăcini adânci în trecut, primele atestări datând din 1832 când au început să funcționeze Judecătoria Ținutală și Tribunalul. Acesta a fost desființat în 1951, iar judecătoria Fălticeni în anul 1968 și reînființat în 1994”, a declarat președinta Curții de Apel Suceava. ”În ciuda condițiilor materiale precare, judecătorii și personalul auxiliar au reușit să realizeze un act juridic de calitate. Mă folosesc de acest prilej să le adresez din nou felicitările mele pentru activitatea desfășurată și pentru profesionalismul, abnegația și dăruirea cu care au înțeles să-și îndeplinească rolul în societate: cel de apărare al drepturilor cetățenilor și de prezervare al statului de drept.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La rândul său ministrul Cazanciuc a amintit faptul că din peste 200 de sedii de instanță din țară, doar 100 își desfășoară activitatea în condiții improprii. Municipiul Fălticeni este unul din puținele orașe sub 30.000 de locuitori în care investițiile au condus la finalizarea de noi clădiri pentru desfășurarea activității magistraților.

”Așa cum am spus la preluarea mandatului, unul din obiective este de a investi în infrastructura de Justiție. În decembrie anul trecut am fost aici pe șantier, iar astăzi suntem la inaugurare”, a punctat Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. ”Faptul că am reușit să investim în acest sediu, ca și în altele din țară,  înseamnă că ne-am asumat acest angajament. Mai sunt foarte multe lucruri de făcut.”

La eveniment au mai luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale și județene, printre care primarul Cătălin Coman, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donțu și prefectul Florin Sinescu, cadre din conducerea Poliției Municipale Fălticeni, Școlii de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș”, ISU Suceava și Jandarmeriei Suceava.

Deși Judecătoria Fălticeni are în sfârșit un sediu propriu, magistrații nu se vor muta prea curând în casă nouă. Asta pentru că instituția nu este dotată cu mobilier. Potrivit președintei Curții de Apel Suceava este nevoie de 100.000 de euro pentru utilarea birourilor și sălilor din imobil.

Cel mai probabil, mobilierul va fi achiziționat în primul semestru din 2015.

Ce include noul sediu al Judecătoriei

Începută de Muha și finalizată de Daqara, clădirea ce dispune de subsol, demisol, parter și patru etaje este organizată în 24 de spații pentru lucrătorii din justiția fălticeneană. S-au creat trei săli de judecată (două pentru secția penal și una pentru secția civil) și una pentru arhivă care sunt și cele mai generoase ca dimensiuni: suprafețe de 96 și respectiv 80 metri pătrați.

Clădirea are șapte birouri pentru judecători, șapte birouri pentru grefieri și câte un spațiu pentru registratură, sala de consiliu și biroul președintelui.

Grupul de arest măsoară 120 de metri pătrați și este prevăzut cu boxe separate pentru bărbați, femei, minori și minore, deținuți periculoși. Aici mai sunt disponibile camere pentru gardieni, un garaj de acces pentru arestați și o cameră pentru discuții între avocat și deținut.

La parterul clădirii va fi judecătorul de serviciu, registratura și o sală de judecată, iar la etajul I va fi arhiva. La etajul II este amplasată o sală de judecată, la III va fi palierul dedicat birourilor și un spațiu pentru copiere acte și vânzare timbre poștale. La ultimul etaj, IV, vor funcționa birourile de executări civile și penale plus o sală de judecată.

Judecătoria Fălticeni are în prezent 34 de angajați, din care 8 sunt judecători, iar 15 sunt grefieri, care activează și astăzi într-o anexă ce aparține clădirii Primăriei.

Desființată în anul 1968 și reînființată în iulie 1994, instituția a soluționat în ultimii 20 de ani peste 80.000 de cauze.

ȘTIRI