Noul Cod Fiscal scumpește câteva taxe și impozite la Fălticeni: În topul majorărilor se află clădirile și terenurileActualitate

Noul Cod Fiscal scumpește câteva taxe și impozite la Fălticeni: În topul majorărilor se află clădirile și terenurile

       Accesări: 1332

Noul an le-a adus vești mai puțin bune contribuabililor fălticeneni. Aceștia s-au trezit cu o surpriză neplăcută la ghișeul unde se achită dările locale, când au aflat că trebuie să scoată mai mult din portofel. Situația i-a nemulțumit pe cetățenii care știau că valorile din 2015 se vor păstra și în 2016, așa după cum anunțase municipalitatea.

Totul vine de la noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul acestei luni.

Printre cei nemulțumiți se află și primarul Coman.

El spune că pe segmentul de taxe și impozite unde autoritatea locală putea interveni, sumele nu s-au schimbat comparativ cu anul trecut. Cătălin Coman susține că Primăria avea tot interesul să păstreze nivelul acestora neschimbat având în vedere realitățile economice locale. Din acest motiv există taxe și impozite locale care nu s-au modificat în anul 2016.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cele care s-au scumpit se datorează noului Cod Fiscal intrat în vigoare la începutul anului curent, spune șeful administrației locale care mai menționează că aici apar mai multe modificări, dar și noutăți care au dus la majorarea taxelor și impozitelor, însă, din păcate, asupra acestora nu se poate interveni, proiectul fiind aprobat de Guvern.

”Deși am păstrat aceleași cote, aceleași taxe și impozite ca în anii 2014 și 2015, unele, totuși s-au mărit. Acest lucru se datorează modificărilor aduse de noul Cod Fiscal.”, spune edilul Coman. ”Nu este vreo vină care putem să o aruncăm asupra Primăriei Fălticeni sau de o chestiune care poate fi reglată de Primăria sau Consiliul Local Fălticeni. Este vorba strict de modificări ale Codului Fiscal. Acesta are norme de aplicare care au venit pe 31 decembrie 2015 și respectiv 13 ianuarie 2016.”

Primarul municipiului Fălticeni susține că administrația locală nu caută să se disculpe și că ar fi fost injust ca scumpirea să se producă fără un fundament logic.

El ține să reamintească faptul că în ședința Consiliului Local din 25 noiembrie, a inițiat proiectul de hotărâre, ulterior aprobat cu majoritate de voturi, prin care cotele taxelor și impozitelor la Fălticeni pe anul 2016 nu se majorează, fiind menținute la nivelul anului 2015 sau la minimul stabilit de legea 227 adoptată în același an 2015.

”Am promis și ne-am ținut de cuvânt, atât eu cât și consilierii locali, că vom păstra aceleași taxe și impozite la Fălticeni ca în ultimii doi ani. Acest lucru l-am spus și în ședința ordinară pe anul trecut și am argumentat motivele pentru care am luat această decizie.”, afirmă edilul șef al municipiului.” Vreau să se înțeleagă foarte clar: tot ceea ce a ținut de noi, administrația locală, acolo unde am avut putere de decizie asupra taxelor și impozitelor locale, nu am aplicat schimbări. Există capitole unde nici primarul și nici Consiliul Local nu poate face absolut nimic pentru că acolo intervine noul Cod Fiscal stabilit de Guvernul României și nu de Primărie.”

Potrivit șefei Serviciului Taxe și Impozite, economista Marinela Gontariu, schimbările aduse de noul Cod Fiscal au avut efecte directe asupra creșterii nivelului de impozitare.

”Diferențele de impozit stabilite pentru anul 2016 sunt rezultatul modificării asupra modului de calcul a impozitelor precum și a modificării categoriilor de impozite pentru care sunt prevăzute scutiri de plată.”, explică Marinela Gontariu. ”Aducem în atenția contribuabililor principalele modificări aduse de legiuitor în privința impozitelor și taxelor locale: schimbarea sistemul de taxare a clădirilor, schimbarea modului de calcul pentru impozitul pe teren. De asemenea, o altă noutate din Codul Fiscal, este faptul că la plata taxelor și locale se sting cu prioritate amenzile contravenționale.”

Marinela Gontariu a mai spus că există mai multe taxe și impozite locale care nu s-au mărit. Unul dintre acestea este cel privind mijloacele de transport, sumele plătite de contribuabili fiind identice celor de anul trecut.

Considerat o soluție magică, ce va rezolva multe din problemele sistemului de taxe și impozite românesc, noul Cod Fiscal a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Documentul aduce modificări esențiale atât impozitului pe profit, regimului microîntreprinderilor, impozitului pe venit, contribuțiilor sociale, taxei pe valoarea adăugată, precum și taxelor locale.

Potrivit noului Cod fiscal, orice majorări, reduceri sau introduceri de noi impozite vor intra în vigoare doar de la 1 ianuarie, în fiecăre an, fără posibilitatea de a mai fi modificate.

Impozitul pe clădiri nu se mai calculează în funcție de deținătorul ei (persoană fizică/persoană juridică), ci în funcție de destinația clădirii (rezidențială/nerezidențială). Schimbarea duce la creșterea de până la 10 ori a taxelor pentru persoane fizice ale căror locuințe vor fi folosite în scopuri comerciale.

Altă modificare se referă la clădirile folosite în scop de locuință, pentru care, impozitul va fi calculat prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

În schimb, pentru proprietățile nerezidențiale, cele folosite în activități economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% și 1,3%, dacă aceste clădiri au fost reevaluate, construite, achiziționate în ultimii 5 ani. Când această condiție nu este îndeplinită, procentul va ajunge la 2% din valoarea statistică a construcției.

Noul Cod Fiscal a fost aprobat în septembrie 2015. La începutul lunii noiembrie s-au adus unele modificări printr-o ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial.

ȘTIRI