Noua stație SMURD și subunitatea de pompieri din Dolhasca au devenit operaționaleActualitate

Noua stație SMURD și subunitatea de pompieri din Dolhasca au devenit operaționale

       Accesări: 526

Anul 2016 aduce pe harta ISU Suceava un nou punct de lucru. Inaugurat astăzi, 11 ianuarie, la Dolhasca acesta integrează o stație SMURD și o subunitate de pompieri. Investiția se ridică la 500.000 lei, lucrările de amenajare fiind realizate în patru luni.

Fondurile pentru construcție și achiziționarea terenului au fost alocate în totalitate de Primăria orașului Dolhasca.

Proiectul ar fi trebuit să demareze mai devreme, însă la licitația de anul trecut nu s-a prezentat nici o firmă, deoarece lucrările erau subevaluate cu 100.000 de lei. Situația s-a deblocat, în cele din urmă, în luna iulie, când autoritățile locale au găsit un operator economic dispus să se ocupe de amenajarea garajului și modernizarea spațiilor pentru paramedici și pompieri. Lucrările de construcție au început în luna august și au fost executate de firma Daxidum din Vadu Moldovei, acestea fiind încheiate în decembrie.

La inaugurarea oficială au participat primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocariu, șeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui, deputatul PSD Ioan Stan, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă, membrii ai Consiliului Local Dolhasca, primarii din Liteni, Fântânele şi Dolheşti, dar și câteva zeci de locuitori ai oraşului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Este o investiţie realizată pentru a apăra viaţa cetăţenilor şi bunurile materiale ale acestora. Sper să avem o colaborare foarte bună în continuare cu echipajele ISU Suceava, şi în acelaşi timp vreau să salut aici şi prezenţa pompierilor voluntari din oraşul nostru. Dar ceea ce ne dorim cel mai mult nu este altceva decât să nu avem evenimente neplăcute”, a spus primarul Maria Cojocariu. ”Ideea înfiinţării unei subunităţi ISU Suceava la Dolhasca a venit dintr-un necaz, şi anume închiderea spitalului orăşenesc, în urmă cu 10 ani. Orașul Dolhasca are nevoie de un spital, având în vedere că oraşul are un număr mare de persoane în vârstă, dar şi populaţie cu venituri reduse”.

Generalul de brigadă Ioan Burlui afirma la momentul inaugurării că deschiderea subunităţii de la Dolhasca acoperă un gol în timpii de reacţie în această zonă al subunităţilor din Fălticeni și Suceava. Potrivitul șefului ISU, în anul 2014 a fost întocmită o hartă a riscurilor din judeţ, iar ca zone vulnerabile în situaţii de urgenţă au fost identificate localităţile Dolhasca şi Poiana Stampei. El a mai precizat faptul că primul care a avut iniţiativa de a deschide un punct de lucru la Dolhasca a fost colonelul Eugen Găitan, originar din Dolhasca, fostul şef al pompierilor suceveni.

Dotarea acestei subunităţi este una generoasă, şi acoperă toată gama de riscuri. Aici avem asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, o autospecială cu apă şi spumă pentru stingerea incendiilor, şi am luat în calcul şi dotarea acestei subunităţi cu o barcă pneumatică pentru că acest bazin hidrografic şi-a arătat în decursul timpului şi partea mai puţin favorabilă, cu zone afectate de inundaţii şi cetăţeni cu viaţa pusă în pericol”, a declarat Ioan Burlui. ”Am primit  sprijin din partea primarului din Dolhasca, Maria Cojocariu, de la Consiliul Local, dar şi Consiliul Judeţean. Vreau să mai spun faptul că de la administraţia judeţeană am primit în comodat un autoturism, acesta urmând să fie folosit de personalul noii subunităţi care se va deplasa de la Fălticeni sau Suceava.”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, și-a exprimat satisfacția privind finalizarea acestui obiectiv subliniind în mod deosebit buna colaborare între autorităţile judeţene, cele locale şi ISU Suceava pentru deschiderea punctului de lucru de la Dolhasca.

„Eu sunt convins că planul de dezvoltare merge mai departe, pentru că şi doamna primar şi Consiliul Local au ambiţii mari în continuare. Sunt bucuros să fim lângă ei, şi vreau să mulţumesc tuturor pentru că au fost deschişi la colaborare, şi pentru că am reuşit ca împreună să găsim formula prin care un vis să fie astăzi realitate”, a precizat Cătălin Nechifor.

La noua stație SMURD lucrează în trei schimburi 9 paramedici, iar la subunitatea de intervenție pentru incendii lucrează 15 pompieri. Cei 24 de angajați provin de la Detașamentele din Fălticeni și Suceava.

Acestea vor deservi oraşele Dolhasca şi Liteni, precum şi comunele Fântânele și Dolhești, ce numără peste 30.000 de locuitori.

La capitolul dotări, paramedicii dispun de o ambulanță SMURD de tip B2, iar pompierii de o autospecială cu apă şi spumă pentru stins incendii, echipamente de descarcerare și o barcă pneumatică.

Rudy Hodl

ȘTIRI