Noua Maternitate din Fălticeni se deschide astăziActualitate

Noua Maternitate din Fălticeni se deschide astăzi

       Accesări: 8068

Este oficial. Noua și moderna maternitate din Fălticeni va deveni operațională în mai puțin de 24 de ore, după ce timp de mai multe zile a fost închisă pentru dezinfecție și controale ale specialiștilor de la DSP Suceava. Prima zi de activitatea la unitatea medicală de pe strada Ion Creangă va fi vineri.

În urmă cu exact trei săptămâni, pe 19 mai, noua Maternitatea era inaugurată în prezența ministrului sănătății, medicul chirurg Florian Bodog.

După imprudența de a transporta două incubatoare și un vestiar cu remorca unui tractor, cu lucrătorii ai Primăriei, de la vechiul la noul sediu, deschiderea a fost amânată, iar o anchetă și mai multe controale au urmat la unitatea medicală.

În cursul acestei săptămâni, marți și miercuri, au fost date avizele sanitare și cele de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, după ce rezultatele analizelor de laborator preluate din încăpere, mobilier și aparatură au ieșit bun

Joi, 8 iunie, s-a parcurs ultima etapă înainte ca Maternitatea să primească undă verde pentru începerea activității. CAS Suceava a emis raportul privind evaluarea unității, care completează un dosar în care mai este prins avizul ISU și documentația tehnică.

„Am primit astăzi, 8 iunie, evaluarea de la Casa de Asigurări de Sănătate. Am discutat cu președintele Cristian Bleorțu dacă poate analiza în regim de urgență evaluarea ca unitatea medicală, având în vedere faptul că de două săptămâni nu funcționează maternitatea.”, ne-a explicat managerul Vlad Morariu. „Șeful CAS Suceava a răspuns imediat cererii noastre și țin să-i mulțumesc pe această cale. Am fost evaluați astăzi, iar în urma analizei am primit decizia de evaluare.”

Primele internări se vor face mâine dimineață, vineri, începând cu ora 8.

Din cauza faptului că maternitatea a stat închisă aproape trei săptămâni, Spitalul Județean de Urgență din Suceava a fost mai aglomerat ca niciodată. Numărul nașterilor a crescut, după ce mămicile din Fălticeni și zona Fălticeni, dar și cele din Gura Humorului sau Vatra Dornei s-au internat în cel mai mare spital din județ.

Potrivit datelor statistice din ultimii cinci ani, aproximativ 70% dintre pacientele care nasc la maternitatea din Fălticeni provin din zona rurală, restul fiind din municipiu.

Cei 80 de medicii, asistente și infirmiere vor asigura permanența pe cele trei compartimente: Neonatologie, ATI și Obstetrică-Ginecologie.

Medicul Vlad Morariu afirmă că dorința conducerii spitalului este aceea de a oferi un act medical de calitate care să completeze condițiile hoteliere deosebite.

„Activitatea în noua maternitate va începe mâine dimineață. Vom deschide la ora 8.”, ne-a declarat managerul Morariu. „Ne bucurăm că, în sfârșit, noua maternitate va deveni operațională pentru a pune la dispoziție serviciile noastre populației arondate. Ne dorim să ne atingem scopul, acela de a presta servicii medicale de înaltă calitate, iar mamele și nou născuții să se bucure de condiții hoteliere foarte bune și normale pentru anul în care trăim.”

Maternitatea din Fălticeni dispune 57 de paturi, din care 35 paturi sunt repartizate la Obstetrică-Ginecologie, 17 paturi pentru bebeluși și 5 paturi la salonul de terapie intensivă (ATI).

Investițiile la noua unitate medicală se ridică 2 milioane de lei, fondurile fiind direcționate exclusiv de la bugetul local. Lucrările, care au durat mai bine de un an, au fost executate de trei firme locale.

Până acum cadrele sanitare din Fălticeni lucrau în cea mai veche maternitate din România, clădire care are 123 de ani.

Începând de mâine, 9 iunie, medicii, asistentele și infirmierele își vor desfășura activitatea în cea mai nouă maternitate din țară.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI