Nouă elevi îndrumați de profesorul Petru Crăciun au fost premiați la Concursul Naţional de AstronomieActualitate

Nouă elevi îndrumați de profesorul Petru Crăciun au fost premiați la Concursul Naţional de Astronomie

       Accesări: 89

elevi-premiati-la-concursul-national-de-astronomie

Vacanța mare dă satisfacții copiilor silitori. Opt elevi îndrumați de profesorul doctor Petru Crăciun au obținut rezultate bune și foarte bune la Concursul Naţional de Astronomie. Desfășurată în orașul port Sulina, din județul Tulcea, competiția denumită ”Sub cerul astral al Deltei” s-a dovedit un bun barometru pentru verificarea cunoștințelor dobândite de școlarii din Fălticeni, Suceava, Arbore și Solca.

Trei din cele zece premii adjudecate de elevii suceveni prezenți la concurs au revenit revenit unor elevi fălticeneni.

Andrei Costin, elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”, a obținut premiul I Ia secțiunea juniori mici, trofeu pe care l-a cucerit împreună cu Luca Doroftei, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” din Suceava. Ambii participă la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava, coordonat de profesorul Petru Crăciun.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Doi reprezentanți ai Colegiului Național ”Nicu Gane” și membri ai cercului de astronomie de la Clubul Copiilor Fălticeni au reușit să urce pe podiumul competiției. Echipajul format din Andreea Andrei, clasa a IX-a și Răzvan Dănilă, clasa a VIII-a, au cucerit premiul III la categoria juniori mari.

La aceeaşi categorie, David Turturean, elev în clasa a VII-a Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare”, a obținut premiul II.

Alți patru elevi pregățiți de profesorul doctor Petru Crăciun au bifat cel mai bun rezultat la secțiunea juniori mari, unde s-au impus în fața concurenților. Echipajul alcătuit din Dumistrăcel Sabina şi Lungu Eduard, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” din Suceava, dar şi echipajul format din Andrei Crîșmariu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” și Rebenciuc Paul, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” din Suceava au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului din Concursul Naţional de Astronomie.

Practic 9 din cele 11 premii reușite de lotul sucevean au revenit elevilor îndrumați de profesoru Petru Crăciun.

Printre premianți s-au mai numărat elevii Ioan Babiuc din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Clit, comuna Arbore, și Alexandru Țehanciuc, elev în clasa a VIII-a la Liceul Tehnologic ”Tomşa Vodă” din Solca, care au luat premiile I și respectiv II. Ei sunt pregătiți de Ilie Cosovanu, un alt profesor cu rezultate deosebite în mediul competițiilor naționale.

Scopul concursului a fost valorificarea potenţialului elevilor în domeniul ştiinţelor, astronomiei și informaticii prin complementaritatea educaţiei non-formale, precum şi dezvoltarea acestora în vederea formării ca viitori cetăţeni europeni proactivi. În cadrul acestuia au evoluat elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal.

Concursul Naţional de Astronomie s-a desfășurat în patru etape, ce au inclus proba observaţională cu ajutorul telescoapelor, cea teoretică, proba determinării coordonatelor unui loc de pe plajă şi etapa prezentării unui proiect.

Rudy Hödl

ȘTIRI