Noua biserică în stil maramureșean din comuna Mălini este finalizată: Sfințirea va avea loc pe 5 augustRural

Noua biserică în stil maramureșean din comuna Mălini este finalizată: Sfințirea va avea loc pe 5 august

       Accesări: 295

Acum șapte luni în urmă aici s-a dezlănțuit prăpădul. Un colț de rai, de pe colinele blânde ale satului Suha, se mistuia sub ochii în lacrimi ai preotului Pavel Norocel. Biserica din lemn „Sfântul Ilie” a ars ca o torță în seara zilei de 19 ianuarie.

Deși au fost mobilizate forțe impresionante la fața locului, pompierii nu au mai putut salva nimic. Flăcările au ars pereții din lemn și tot de ce a fost înauntru.

Au scăpat neatinse de incendiu Sfânta Masă, o cruce, sfântul antimis (năframă pătrată de in sau de mătase pe care este întipărită icoana punerii în mormânt a Domnului) și o icoană cu Sfântul Nicolae, singura icoană care nu a ars.

Construită de meșteri maramureșeni, lăcașul s-a făcut scrum în câteva ore.

În locul acesteia se află acum o frumusețe de biserică, lăcaș ce păstrează modelul bisericii anterioare.

Preotul și consiliul parohial se pregătesc acum de sfințire. Pregătirile sunt în toi pentru că peste câteva zile are loc târnosirea bisericii.

Refăcută după vechiul proiect

Noua biserică este o proiecție fidelă în ceea ce privește aspectul, dimensiunile și materialele utilizate la vechiului lăcaș, ars în incendiul din iarnă.

La acoperiș s-a renunțat la draniță în favoarea tablei care conferă rezistență în timp și necesită mai puțină întreținere.

Pereții sunt realizați din lemn masiv de stejar și molid, printr-un procedeu special de îmbinare folosit și la casele din lemn, asigurând siguranță sporită la cutremur.

Interiorul bisericii este realizat integral cu lambriu de cedru siberian, lemn importat din Rusia. Esență tare, rezistentă la foc și cu o frumusețe aparte, cedrul siberian dă o notă distinctă bisericii prin nuanța sa albă.

Toto ca o noutate sunt absidele evidențiate prin suporturi de care sunt atașate piese din lemn ce imită forma unui porumbel în zbor.

Catapeteasma din stejar masiv, contrastează prin culoarea închisă, dar se asortează cu suporturile pentru cărțile liturgice destinate psalților. Ea se remarcă prin formele deosebite ale motivelor sculptate, atât sub icoane, la ușile împărătești și cele diaconești.

Biserica nu are strane, ci doar bănci cu elemente ornamentale atent sculptate.

Ușa de la intrare este tot din lemn masiv și are sculptate pe ea motive religioase și bustul Sfântului Prooroc Ilie.

Finalizată în doar 7 luni

Oamenii din parohie și sătenii s-au mobilizat în mod exemplar. Au fost mâna dreaptă a preotului Pavel Norocel care a fost sprijinit zi de zi.

În doar 7 luni au reconstruit biserica din temelii.

Gospodari din fire și credincioși, sătenii din Mălini nu au așteptat decât să treacă duminica de după incendiu pentru a începe reconstrucția lăcașului.

Au pornit de zero. Au clădit biserica zi de zi, folosind lemn masiv din stejar și molid din pădurile Ocolului Silvic Mălini. S-a muncit mult și cu spor și au arătat că atunci când există consens și unitate se pot înfăptui lucruri deloc ușoare.

Sprijin important de la Primăria Mălini 

Cel mai mare sprijin financiar a venit din partea Primăriei și Consiliului Local Mălini. Jumătate din fondurile necesare pentru reconstrucție au fost asigurate de autoritățile locale.

Printr-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Petru Nistor, au fost alocați de la bugetul local 260.000 de lei pentru reconstrucția bisericii Sfântul Ilie din satul Suha.

Alți 240.000 de lei au fost strânși din donații ale mai multor oameni de afaceri din Mălini și din zona Fălticeni. Printre cei care au dorit să ajute financiar și se numără câteva mii de persoane obișnuite, printre care și numeroși localnici care au donat din țară și străinătate.

Au fost alături și au întins o mână de ajutor preoții din Protopopiatul Fălticeni. Mai multe parohii au strâns bani și au donat sumele colectate pentru refacerea bisericii din lemn.

Preotul Norocel a ținut să le mulțumească tuturor pentru ajutorul oferit și spune că se va ruga neîncetat pentru toți cei care au dăruit, puțin sau mult, cât și pentru cei care s-au ostenit la ridicarea bisericii.

Prima slujbă oficiată la ziua Sfântului Ilie

Pe perioada lucrărilor, enoriașii nu au fost lipsiți de Sfânta Liturghie. La câteva zile de la incendiu, în bucătăria așezământului social din curtea bisericii a fost amenajat un paraclis pentru slujbele din timpul săptămânii.

Cu gândul la biserica nouă, părintele Norocel și enoriașii au dorit ca lucrările să fie încheiate în luna iulie pentru ca sfințirea să aibă loc în ziua hramului.

Visul s-a împlinit doar pe jumătate pentru că de Sfântul Ilie s-a săvârșit prima Sfânta Liturghie în noul lăcaș.

Biserica a fost plină, iar bucuria deplină. La finalul slujbei, preotul paroh i-a îndemnat pe enoriași să sprijine în continuare lucrările pregătitoare pentru sfințire.

Sfințirea este programată pe 5 august

Slujba de târnosire va avea loc duminica aceasta. Sfințirea bisericii din lemn va fi oficiată de ÎnaltPreasfințiul Părinte Pimen.

Evenimentul religios va începe de sâmbătă seara cu privegherea și va continua duminică dimineața la ora 7 cu Utrenia. În jurul orei 9 dimineața va sosi Întâistătătorul Arhiepiscopei Sucevei și Rădăuților.

El va fi întâmpinat de numeroși preoți din Protopopiatul Fălticeni care vor participa la slujba de sfințire.

Târnosirea bisericii va culmina cu ungerea și îmbrăcarea Sfintei Mese, apoi cu miruirea pereților lăcașului. După ceremonial, credincioșii vor putea trece prin altar, în timp ce clericii vor oficia Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea parohiei.

Altarul bisericii din lemn, din satul Suha, va fi deschis spre închinare timp de 7 zile.

ȘTIRI