Noile proiecte de investiții pentru comuna Cornu Luncii au sprijinul miniștrilor din Guvernul RomânieiActualitate

Noile proiecte de investiții pentru comuna Cornu Luncii au sprijinul miniștrilor din Guvernul României

       Accesări: 1258

Primarul Gheorghe Fron s-a întâlnit cu patru miniștri pentru noile proiecte de investiții din comuna Cornu Luncii

Dezvoltarea unei comunități presupune investiții pe toate domeniile. După implementarea mai multor proiecte importante pentru comuna Cornu Luncii, edilul localității a pregătit alte câteva proiecte care accentuează dinamica socială și culturală. Patru dintre acestea au fost discutate la întrunirile cu ministrul culturii, ministrul muncii, ministrul finanțelor și ministrul apelor și pădurilor.

Derulate la București sau în teritoriu, discuțiile s-au axat pe necesitatea implementării planurilor de investiții pregătite de administrația locală din Cornu Luncii.

Primarul Gheorghe Fron a avut discuții și întâlniri punctuale și cu primul ministru Viorica Dăncilă, care l-a asigurat de sprijin pentru proiectele destinate comunei Cornu Luncii, localitatea rurală cu cele mai multe proiecte investiționale din țară.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Avem câteva proiecte pe care vrem să le punem în operă. Sunt optimist în privința materializării acestora, după discuțiile purtate cu doamna Viorica Dăncilă, primul ministru al României, și miniștrii de la Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Apelor și Pădurilor.”, explică primarul Gheorghe Fron. „Am făcut toate demersurile necesare, iar demararea proiectelor este o chestiune de timp. Comuna Cornu Luncii are nevoie de acestea și, ca și în cazul altor proiecte, avem susținerea miniștrilor, un aspect care conferă certitudine.”

Primarul Gheorghe Fron

Sat social în Sasca Mică

Primarul Fron vrea să înființeze primul sat social din România, un program ambițios care va da șansa persoanelor cu dizabilități să se integreze cu ușurință în câmpul muncii.

Proiectul prevede transformarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică într-un complex rezidențial de servicii și facilități la nivel european ce va permite accelerarea procesului de recuperare pentru persoanele cu dizabilități care își pot păstra sau dezvolta propriile abilități deja dobândite.

Ministrul Marius Budăi și Primarul Gheorghe Fron

Proiectul a fost discutat cu Marius Budăi, ministrul muncii, iar rezultatul a fost unul pozitiv.

Beneficiile unui astfel de proiect sunt evidente, după cum afirmă primarul Fron.

Ministrul Marius Budăi și-a exprimat sprijinul pentru înființarea satului social la Sasca Mică, proiectul urmând să se desfășoare după un plan ce va fi aprobat de comun acord pentru accesarea de fondurilor europene.

Aducțiune gaz metan pentru toate satele comunei

Un proiect major este aducțiunea de gaz și construirea unei rețele pentru toate satele comuna Cornu Luncii. Solicitările pentru această utilitate, venite din partea cetățenilor, sunt tot mai numeroase la primării.

Documentația este aproape definitivată și urmează să fie trimisă spre avizare la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

„Este poate cel mai important și în același timp cel mai dorit proiect în Comuna Cornu Luncii. Și ei, cetățenii, și noi, administrația locală, vrem să avem gaz metan în localitatea noastră.”, ne-a declarat primarul Gheorghe Fron. „Vorbim de utilitate, confort și condiții mai bune pentru fiecare și spre asta tindem.”

Edilul spune că era păcat să nu profite de faptul că magistrala de gaz se află în apropiere. Și cum solicitările se înmulțesc din partea populației, Primăria a făcut pasul pentru începerea documentației.

Câteva mii de gospodării, dar și instituțiile statale, primăria, școlile, poliția, dispensarele medicale, și dar și agenții economici, vor putea beneficia de existența unei rețele de gaz metan.

Povară ridicată de pe „umerii” administrației locale

Comuna Cornu Luncii figurează pe lista celor 61 de primării din județ, incluse proiectul „Utilități și mediu la standarde europene”. Un proiect important și de care s-a ales praful, făcând administrațiile locale bune de plată în urma împrumutului făcut pentru desfășurarea investițiilor.

Gheorghe Fron a ridicat de mai multe ori problema plăților din împrumut, în plenul întâlnirilor de la București, dar și în cadrul altor foruri din țară, cerând sprijin ministerial pentru soluționarea situației.

Ministrul Eugen Teodorovici și Primarul Gheorghe Fron

Cei aproximativ 17 milioane de euro, cât au rămas de plată în urma acelui împrumut, se vor aloca de la bugetul de stat. Suma se va stinge prin echilibrarea bugetelor locale.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, la Frasin, că va aloca de la bugetul de stat banii pentru stingerea datoriilor celor 61 de primării sucevene, incluse în proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Proiect pentru îndiguirea pârâului Sasca

Cel mai nou proiect al comunei Cornu Luncii vizează îndiguirea unor zone afectate de inundații.

Primele demersuri au fost întreprinse, iar lucrările vor începe anul viitor.

Pârâul Sasca Mare va fi regularizat complet. Beneficiarii investiției sunt localnicii din Șinca, Păiseni și Sasca Mare.

Gheorghe Fron s-a întâlnit cu Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, proiectul pentru îndiguirea pârâului având sprijinul ministerului de resort pentru demararea investițiilor.

Proiectul va include lucrări de protejare a infrastructurii existente, îndiguiri și lucrări hidrotehnice pentru regularizarea pârâului.

Pod construit în numai două luni

Noul pod cu structură din beton, ridicat în satul Șinca, înlocuiește vechiul pod din lemn pe care viiturile l-au smuls și l-au făcut bucăți în urma ploilor torențiale din vara anului 2010.

Podul a fost proiectat de un inginer din comuna Cornu Luncii, structura acestuia fiind să reziste la revărsarea apelor.

Obiectivul de investiții a fost realizat cu fonduri de la bugetul local, iar lucrările au fost realizate în timp record, mai precis în doar două luni.

În ceea ce îi privește pe sătenii din Șinca, planurile de viitor ale Primăriei Cornu Luncii prevăd amenajarea unei rețele de apă potabilă de care vor beneficia locuitorii, precum și asfaltarea drumului care traversează localitatea.

Proiectul pentru aducțiunea de apă se ridică la 9 milioane de lei este depus la Ministerul Dezvoltării. În același proiect sunt prevăzute rețele de apă în alte două sate din Cornu Luncii, în localitățile Păiseni și Sasca Mare.

Primarul Gheorghe Fron spune că, după încheierea lucrărilor la conductele din subteran, va începe un proiect de investiții privind asfaltarea drumurilor pe care s-a intervenit pentru amenajarea infrastructurii locale de apă potabilă.

Poarta Veșnicei Uniri

Primarul Gheorghe Fron are și un proiect de suflet închinat unui moment istoric. După evenimentele de amploare dedicate Centenarului Marii Unirii, edilul vrea să ridice Poarta Veșnicei Uniri.

Poarte Veșnicei Uniri

Monumentul vrea să amintească de intrarea trupelor Armatei Române în comuna Cornu Luncii cu scopul eliberării Bucovinei și readucerea acestui ținut în hotarele țării.

Proiectul a fost discutat recent cu Daniel Breaz, ministrul Culturii, în timpul vizitei de lucru de la Fălticeni.

Ministrul Daniel Breaz, Primarul Gheorghe Fron, Deputatul Alexandru Rădulescu

Poarta Veșnicii Uniri are undă verde și de la Ministerul Culturii, în perioada următoare comisia de analiză urmând să dispună procedurile pentru începerea lucrărilor de investiție.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI