Noi schimburi de experiență în proiectele europene derulate la Colegiul “Vasile Lovinescu” din FălticeniEducație

Noi schimburi de experiență în proiectele europene derulate la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni

       Accesări: 969

Luna noiembrie a programat două noi schimburi de experiență pentru proiectele europene aflate în derulare la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

În zilele de 8 și 9 noiembrie s-a desfășurat la Szombathely, în Ungaria, a treia reuniune transnațională a proiectului Erasmus+ 2017-1-AT01- KA201-035037 E-CO-FOOT (E-co-logical Footprint Training – digital resources for online and offline education).

La această reuniune au participat: AKARYON GMBH – Austria (IMM specializat în crearea de softuri educaționale – coordonator), PLATTFORM FOOTPRINT – Austria (alianță a peste 30 ONG-uri din domeniul ecologic și social și instituții academice care promovează conceptul de amprentă ecologică), EOTVOS LORAND TUDOMANYEGYETEM – Ungaria (Universitatea EOTVOS LORAND, facultatea de științe – filiala Szombathely), COLEGIUL VASILE LOVINESCU – România și KPE PERTOULIOU TRIKKEON – Grecia (Centrul de Studii pentru Educație Ecologică Trikkala).

Participanții au analizat și comentat stadiul de realizare a produselor intelectuale ale proiectului: instrument de e-learning și calculator on-line al amprentei ecologice, materiale pedagogice pentru elevi și profesori, ghiduri metodologice și de certificare a resurselor educaționale deschise create prin proiect. S-au desfășurat mai multe workshopuri pentru a identifica cele mai bune soluții pentru arhitectura produselor finale, s-au împărtășit preocupările comune în domeniul protecției mediului și a educației ecologice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Gazdele au îmbinat un tur pietonal al orașului, cu o vechime milenară (anticul oraș roman Savaria, unde s-a născut sf. Martin), cu aplicații practice de calculare în teren a suprafețelor necesare pentru reprezentarea reală a amprentei ecologice personale.

Proiectul își propune să educe tinerii, elevii de școală generală și de liceu din țările partenere în spiritul sustenabilității, al respectului prntru generațiile viitoare și al consumului justificat de resurse. Pentru aceasta, pe parcursul celor trei ani (2017-2020), specialiști din instituțiile partenere vor colabora pentru realizarea produselor proiectului, dar și pentru promovarea și utilizarea acestora de către elevi, în scopul dobândirii  unor atitudini de respect și preocupare pentru starea mediului înconjurător, pentru viitorul omenirii.

Următoarea întâlnire se va desfășura în aprilie 2019, la Fălticeni, urmată de o instruire privind folosirea materialelor create prin proiect, în iunie 2019, în Ungaria.

Săptămâna imediat următoare, între 12 și 17 noiembrie a avut loc la Toulouse a treia întâlnire-schimb de experiență pentru elevi din cadrul proiectului Erasmus+ 2017-1-ES01-KA201-038189 ”Are the gender stereotypes determining an in-egalitarian society?”.

Au participat cadre didactice și elevi de la  IES LLOIXA (SPANIA) – coordonator, ITE P. SAVI (ITALIA), COLEGIUL VASILE LOVINESCU  și gazdele, ISSEC PIGIER (FRANȚA).

Proiectul își propune să formeze la tineri o atitudine bazată pe respectul între femei și bărbați, combaterea discriminării de gen și acceptarea diferențelor.

Pentru aceasta, elevii participanți au prezentat rezultatele cercetărilor lor în domeniu, au lucrat în echipă analizând teme specifice, au participat la o dezbatere despre rolul femeilor în societate și în viața publică, au asistat la orele de curs ale colegilor francezi și au vizitat orașul Toulouse și împrejurimile.

Fiecare țară a prezentat rezultatele muncii de până acum, sub forma unor cerecetări în domeniul lingvistic, juridic sau istoric și cultural, dar și propriile activități în domeniul proiectului.

Delegația română a fost formată din trei elevi și două cadre didactice, care au interacționat foarte bine atât cu elevii și profesorii din țara-gazdă, cât și cu ceilalți vizitatori.

A fost un prilej de reîntâlnire cu o parte dintre elevii și profesorii care ne-au vizitat țara la întâlnirea precedentă din mai, de la Fălticeni.

„A fost o experiență de neuitat, o ocazie de a afla multe lucruri despre noi și despre alții, o deschidere largă către noi orizonturi ” a mărturisit unul dintre participanți.

Următoarea întâlnire va avea loc în aprilie 2019, în Spania, când se va analiza situația organizațiilor feministe, a implicării femeilor în viața publică, precum și dosarul diferențelor salariale dintre bărbați și femei.

ȘTIRI