Accesări: 605

muzeu-ion-irimescuCu ușile încuiate. Așa au fost instituțiile de profil din Fălticeni în ”Noaptea Muzeelor”. Evenimentul desfășurat în data de 16 spre 17 mai, menit să sporească interesul publicului față de actul cultural, nu și-a găsit loc în programul celor patru obiective aflate în municipiul nostru.

Zeci de muzee le-au oferit vizitatorilor, localnici, dar și turiști, un program special și un prilej în plus de a fi în contact cu universul artelor, istoriei și științei.

În timp ce instituții din toată țara, cu evenimente și expoziții dintre cele mai interesante, și-au deschis porțile pentru a celebra ”Noaptea Muzeelor”, împreună cu alte mii de muzee europene, la Fălticeni nu se întâmpla nimic. Era doar o zi ca oricare alta, programul încheindu-se după grila de funcționare obișnuită.

Mai mult decât atât, evenimentul s-a dorit un preambul la Ziua Internaţională a Muzeelor celebrată, anual, la data de 18 mai.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Deși despre municipiul de pe Șomuz se vorbește adesea ca Orașul Muzeelor, nici o instituție culturală locală nu s-a alăturat manifestării amintite. La fel a fost și anul trecut. Obiectivele fălticenene, care adăpostesc importante obiecte de patrimoniu artistic și cultural, au tras obloanele, deși în multe alte muzee din România se simțeau efectele pozitive ale evenimentului.

În mod cert programul ”Noaptea Muzeelor” nu are priză la Orașul Muzeelor. Greu de crezut, dar adevărat.

Localități care nici pe departe nu moștenesc o zestre atât de bogată ca Fălticeniul au ținut să marcheze această sărbătoare închinată industriei culturale. Este cazul orașelor Caransebeș, Dej, Lipova, Onești, Roșiorii de Vede, Sighetul Marmației și Zalău, orașe doar cu un singur muzeu, dar care s-au raliat inițiativei coordonate de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Județul Suceava a fost totuși pe harta manifestării naționale, grație evenimentelor create în spațiile Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, Muzeului Satului Bucovinean, la Cetatea de Scaun și Hanul Domnesc.

Rudy H.

ȘTIRI