Noaptea Cercetătorilor EuropeniEducație

Noaptea Cercetătorilor Europeni

       Accesări: 306

European Researchers Night. De bun augur a fost începutul. În 2005, la nivel european s-a dat startul acestui eveniment de anvergură. An de an, au fost antrenate noi forțe. Spirite creative afirmate în inventică sau în alte domenii ale cunoașterii științifice ori tehnice. Zona Hands-on, zona Agora, zona Sci Fun s-au activat nu doar în laboratoare, ci și în agora, în stradă, în spații deschise ori în campusuri din peste 300 orașe europene și 15 orașe din țara noastră.

Aria manifestărilor, diversă și diversificată, se axează pe astronomie și astrofizică, sisteme automate, mașini electrice, robotică și mecatronică, nanoworld, fizică experimentală, chimie alimentară și chimie distractivă, eco-biologie, energii regenerabile, radioamatori, speologie, etc.

Un spațiu larg și un spectacol pe măsură, antrenant și incitant. Ateliere de lucru, activități educative, concursuri, experimente științifice și experimente trăsnite, filme științifice în 3D și 2D sau filme de animație, jocuri interactive ale minții, literatură SF, expo inventică, planetariu, observator astronomic, laser show.

Concomitent, SCI+FI FEST și Nocturna Bibliotecilor completează prin carte, spectacol și ludiotecă, mobilitatea hărții mentale și a foii de parcurs a copiilor și, în general, a generației tinere. Pregătirea se face prin actul educațional, dar și prin alte instituții inovative.

Casa Experimentelor, un centru științific atipic bazat pe învățarea prin joc și creativitate, înființat printr-un program de cooperare româno-elvețian în 2016, pregătește pepiniera viitorilor cercetători. Această casă magică învață experimentând și explicând fenomenul din spatele fiecărui exponat sau experiment.

Și noi, cu elevii, am încercat să descifrăm misterul Mărgelelor lui Newton, a Fructelor electrice, a Tornadei în sticlă sau a Dresării baloanelor. Amuzante au fost Fulgerele din borcanul cu murături și Morișca luminii.

Cât despre călătoria unui tren fără șine ce plutește deasupra datorită levitației, informația și argumentele din laboratorul Universității ”Alexandru I. Cuza” au făcut discuția noastră mai vie și mai interesantă. Experimentele de la UAIC referitoare la presiune, temperatură, transfer de căldură au fost privite cu deosebit interes.

De altfel, labirintul cunoașterii trece prin fizica vieții și prin cea a mediului…

ȘTIRI