Ninsoarea de duminică a dat peste cap acţiunea de recoltare a merelorActualitate

Ninsoarea de duminică a dat peste cap acţiunea de recoltare a merelor

mere_cu_zapadaPomicultorii din bazinul pomicol Fălticeni se pregătesc pentru „Târgul Mărului”. Sărbătoarea anuală a mărului de Fălticeni va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, în zilele de 17-18 octombrie.

Până la evenimentul din weekend, pomicultorii s-au văzut puşi în dificultate de ninsoarea căzută duminică.

Fenomenele meteorologice nu au afectat fructele decât într-o mică măsură, în livezile clasice, dar au stopat pe moment acţiunea de recoltare. Dacă temeperaturile vor mai creşte, cel mai probabil joi se va putea intra din nou la cules, ne-a informat Mircea Costişevschi, preşedintele Ascociaţiei Pomicultorilor. În aceste condiţii, perioada de recoltare se va prelungi cu cel puţin patru zile faţă de data preconizată iniţial (14-15 octombrie 2015).

Anul pomicol 2015 nu este unul așa cum și l-ar fi dorit pomicultorii. Vara secetoasă a dus la pierderi însemnate la toate soiurile de mere, pierderi estimate la circa 50% față de ceea ce se preconiza. Acest aspect se va reflecta cu siguranță în prețul de comercializare a merelor.

Pierderi nu a fost doar în bazinul pomicol Fălticeni ci în întreaga țară. Situația este identică și în afara României, în țările care asigură mere pentru marile lanțuri comerciale.

Alex Săvescu

Facebook Comments

ȘTIRI