Nicolae Labiș ar fi împlinit 82 de aniActualitate

Nicolae Labiș ar fi împlinit 82 de ani

       Accesări: 608

Un mare poet s-a stins de tânăr. Supranumit „buzduganul unei generații”, Nicolae Labiș ar fi împlinit astăzi 82 de ani. Autorul de versuri și scenete încă din vremea copilăriei, el s-a dovedit mai târziu un promotor al unei noi viziuni poetice. Catalogat drept urmașului lui Mihai Eminescu, scriitorul sucevean avea să pornească spre un alt drum într-o noapte fatidică de decembrie când devenise victima unui grav accident de tramvai.

În jurul acestui incident s-au născut câteva controverse, ipoteza unui asasinat fiind mărturisită chiar de poet.

Nicolae Labiș s-a născut pe 2 decembrie 1935, în satul Poiana Mărului, comuna Mălini, într-o familie de învățători respectabili. La vârsta de 10 ani începe să scrie poezii pe care le recită în public. Talentul său literar este remarcat de profesorii săi de la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, dar și de oamenii de cultură ai vremii care îi prevăd un parcurs de succes.

Principalele publicații culturale ale vremii îi vor publica operele din timpul vieții, dar și creațiile din volumele postume. Supranumit de unii critici drept „poetul incandescent”, Nicolae Labiș s-a evidențiat la concursurile naționale de literatură de unde pleca de fiecare dată cu premii.

Avea obieciul să aștearnă versuri la sfârșitul caietelor de teme, poezii pe care le va trimite la diverse ziare. Debutul și-l face în anul 1950 în ziarul „Zori Noi” editat la Suceava, iar mai apoi în publicația „Viața românească”.

Doi ani mai târziu începe cursurile de la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” din București, unde îi are ca profesori pe Mihail Sadoveanu și Camil Petrescu. Mai târziu va scrie pentru revista Contemporanul, apoi la Gazeta literară, publicații. Uneori poetul își semna creațiile sub semnătura Nicolae Mălin, nume ce amintea de locurile copilăriei.

Cea mai intensă perioadă de creație se clădește între anii 1954 și 1956.

Iese la lumină în august 1954 poemul „Moartea Căprioarei”, creat într-o singură noapte, acasă la Mălini, și publicat în ziarul Viața Românească. Primele volume de versuri, „Puiul de cerb” și „Primele iubiri”, apar în ultimul an de viață al lui Nicolae Labiș. Restul operelor poetului vor fi publicate după moartea autorului.

Mare parte din opera autorului este zămislită în casa părinților din Mălini, devenită casă memorială în anul 1975.

Muzeul găzduiește anual decernarea premiilor Concursului Național de Poezie „Nicolae Labiș” prin care inițiatorii își propun să descopere, să sprijine și să promoveze tinerii talenții din toată țara.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI