Nereguli majore în patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Polițiștii cercetează lipsa unui număr important de lucrări ce aparțin maestrului IrimescuActualitate

Nereguli majore în patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Polițiștii cercetează lipsa unui număr important de lucrări ce aparțin maestrului Irimescu

       Accesări: 3622

Situație gravă la cel mai import muzeu din municipiu. Peste 40 de lucrări nu se mai găsesc în patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, lipsurile fiind descoperite în urma unui inventar cerut, în condițiile legii, de actualul manager Teodor Brădățanu. Unul dintre angajații muzeului a refuzat să preia gestiunea patrimonială pe motiv că are suspiciuni privind situația bunurilor patrimoniale și că nu poate prelua gestiunea așa cum se află acum, fără o verificare prealabilă.

Pe baza contestației și refuzului în scris făcut de fostul conservator al muzeului, care în urmă cu câteva zile și-a dat demisia, managerul Brădățanu a cerut Primăriei Fălticeni să finanțeze o expertiză a patrimoniului.

Expertiza, ce s-a ridicat la 17.500 de lei, a fost realizată de un specialist în domeniu, împreună cu o comisie de inventariere.

Ivona Aramă, expert în artă (secolele XIX-XX), a fost desemnată să facă ordine, la propriu, în parte de inventar. Deși este greu de crezut, muzeul cu cea mai mare colecție de autor din țară nu avea până atunci, în anul 2017, nicio inventariere a bunurilor patrimoniale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ceea ce părea o chestiune de câteva săptămâni, înregistrarea operelor într-un registru s-a transformat într-o muncă de 6 luni. Lipsa documentației a îngreunat mult activitatea de inventariere.

Odată cu acest inventar s-a descoperit faptul că Muzeul de Artă „Ion Irimescu” nu are documentele necesare care să justifice, în mare parte, patrimoniul.

Registrul inventar predat de fostul director al muzeului este unul ce datează din perioada când instituția se numea Muzeul Orășenesc Fălticeni.

Muzeul funcționează cu un inventar neactualizat din anii 70, un registru inventar specific, la zi, Muzeului de Artă „Ion Irimescu” nefiind întocmit până la data când actualul manager a cerut o expertiză.

Potrivit legilor în vigoare, inventarul pentru lucrările de patrimoniu se realizează anual. Faptul că în anul 2017, muzeul funcționa cu un inventar vechi de 30 de ani și neactualizat.

Surse din instituție spun că în inventar apar lipsuri, ștersături și date trecute în creion.

30 de lucrări, ce au fost găsite în inventare duble, apar nu numai în registrele altor instituții din Fălticeni, dar și la Suceava sau București.

Lucrări care figurează că aparțin Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, dar figurează și în inventarul altor muzee din Fălticeni.

Spre exemplu, la Galeria Oamenilor de Seamă sunt mai multe tablouri ale pictorilor Aurel Băeșu și Ștefan Șoldănescu, tablouri de mare valoare, ce apar pe inventarul ambelor muzee.

Existența acestor inventare duble denotă faptul că nu s-a făcut reinventarierea patrimoniului, conform legii, aspect care trenează de ani buni.

Situația este similară și la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” și Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” unde sunt alte lucrări ce figurează atât în inventarul lor, cât și în inventarul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. În total sunt 26 de tablouri și două sculpturi ce apar atât în registrul Muzeului de Artă, cât și la celelalte trei muzee.

Una dintre lucrări, ce apare în inventarul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, dar și la Galeria Oamenilor de Seamă, lipsește. Nimeni nu știe unde se află acest bun din patrimoniul muzeal.

De asemenea, două lucrări figurează, în aceeași manieră, pe inventar dublu, și la Muzeul de Artă din București, care există și pe inventarul aceluiași muzeu din Fălticeni.

O altă lucrare de patrimoniu ce ar fi trebuit să existe la muzeu, o sculptură, se află la Colegiul Național „Nicu Gane”.

Alte două lucrări se află la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava și la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni.

Deși apar ca bunuri în inventarul Muzeului de Artă din Fălticeni, lucrările nu sunt însoțite de documentații, mai precis nu se știe cum și de la cine au ajuns în patrimoniul instituției.

Dacă aceste erori administrative ar mai putea fi clarificate, adevărata problemă constituie bunurile patrimoniale care lipsesc din inventarul vechi și neactualizat al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Trei lucrări ale muzeului, prezente în inventarele duble, au dispărut fără urmă. Nimeni nu poate da o explicație clară asupra acestor pierderi de valori.

Grosul problemei îl constituie, însă, lipsurile majore din patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Mai precis, conform expertizei realizate în anul 2017 pentru reinventarierea lucrărilor, lipsesc 22 de lucrări irimesciene, 7 lucrări grafice și 15 sculpturi. Două au fost distruse la Revoluție, busturi ale cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, după cum arată o declarație a fostului director al muzeului.

Alte lucrări lipsesc din inventarul aceluiași muzeu, unele fiind considerate de mare valoare, iar alte fiind cotate ca mai puțin valoroase, toate unor alți autori mai mult sau mai puțin celebri, precum Orac sau Hatmanu.

În urma aceleiași expertize de inventariere au fost descoperite în depozitului Muzeului de Artă din Fălticeni alte 170 de lucrări care nu existau în registrul inventar.

Operele lipsă, tablouri, sculpturi, lucrări grafice, fac obiectului unui dosar de cercetare. Polițiștii suceveni au deschis o anchetă în acest caz.

Contactați de jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni, atât managerul muzeului, Teodor Brădățanu, cât și un angajat al instituției, au refuzat să vorbească despre acest subiect.

Pe tema problemelor descoperite în patrimoniul muzeului, astăzi, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” va susține o conferință de presă.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI