Ne-a părăsit profesorul Virgil TeodosiuLocal

Ne-a părăsit profesorul Virgil Teodosiu

       Accesări: 2199

Doliu în mediul educațional. Profesorul Virgil Teodosiu a murit astăzi la vârsta de 88 de ani. Cei care l-au cunoscut își aduc aminte cu plăcere de fostul pedagog, coleg de breaslă și prieten care preda în școli biologia.

El s-a născut pe 1 octombrie 1929, în localitatea Praxia, comuna Fântâna Mare.

După absolvirea cursului primar în satul natal, continuă studiile liceale la Alba Iulia și Fălticeni.

Trece bacalaureatul la Liceul „Nicu Gane” cu rezultate remarcabile, în 1949.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Urmează Facultatea de științe Naturale și Chimie a Universității Alexandru I. Cuza Iași (1955-1960) absolvind atât secția de Științe naturale și Chimie, cât și secția de Biologie-Zoologie, luându-și licența în aceste domenii.

A funcționat pe post de cercetător la Stațiunea de Cercetări Biologice și Geologice din Piatra Neamț, realizând lucrarea „Fosfataza alcalină la om și animalele vertebrate”. A determinat proprietățile fizico-chimice ale apei râului Bistrița și cele ale lacului de acumulare de la Bicaz.

A cercetat și stabilit influența cladocerelor și copepodelor din apele Lacului Roșu, stabilind relația dintre densitate și componenta acestor crustacee. Ca urmare a studiului apelor Lacului Bicaz a realizat lucrarea științifică „Lacul Bicaz – ecosistem acvatic”.

A fost profesor la mai multe școli generale, la Liceul Agricol și Liceul Nicu Gane, având ca obiect de studiu biologia.

În cercetările pe care le-a coordonat a a obținut rezultate excepționale privind formarea și ameliorarea diferitelor soiuri de arbori și arbuști fructiferi din zonă. De asemenea a cercetat zona industrială a orașului Fălticeni în vederea combaterii poluării excesive.

În lucrarea lui Dumitru Neculăeasa, „Dreptul la memorie. Fălticeneni în temnițele comuniste 1944- 1964”, se arată că, susținând ideea că societatea și regimul comunist sunt doar niște utopii, profesorul Virgil Teodosiu  a fost arestat la 10 februarie 1953, anchetat, torturat, judecat și condamnat de Tribunalul Militar Cluj la 1 an și 6 luni de închisoare.

A trecut prin închisorile Jilava, Cluj, Brăila, Iași și pe la Ministerul de Interne. Virgil Teodosiu a fost eliberat pe 13 august 1954.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Grădini din Tâmpești. Înmormântarea va avea loc duminică.

ȘTIRI