Ne-a părăsit profesorul Neculai Isaic autorul globului pământesc expus la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” din FălticeniActualitate

Ne-a părăsit profesorul Neculai Isaic autorul globului pământesc expus la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” din Fălticeni

       Accesări: 200

O veste tristă a venit, la sfârșitul săptămânii, de la Vadu Moldovei.

A murit profesorul Neculai Isaic, cel care a realizat și a dăruit Fălticeniului, Globul pământesc, un exponat emblematic al Muzeului Apelor “Mihai Băcescu”.

Neculai Isaic avea 83 de ani. S-a născut pe data de 4 iunie 1934, în localitatea Ciumulești din comuna Vadu Moldovei.

Absolvent al Școlii normale “Vasile Lupu” din Iași, Neculai Isaic a fost licențiat al Facultății de Geologie – Geografie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în anul 1958.

În învățământ, a fost mai întâi învățător la Școala din Pildești (Roman), apoi îl regăsim ca profesor de geografie la Școlile din Antoceni (comuna Forăști) și Vadu Moldovei. A mai lucrat ca inspector școlar de specialitate și director coordonator.

Dicționarul personalităților fălticenene, realizat de cărturarul Eugen Dimitriu, amintește de gradul didactic I, la specialitatea geografie, obținut de profesorul Neculai Isaic în anul 1977, cu lucrarea “Conținutul și realizarea hărților în relief pentru cabinetul de geografie al școlii”.

Pasiunea pentru geografie l-a determinat pe Neculai Isaic să-și dedice activitatea pentru realizarea unor exponate unicat, care îl vor păstra în memoria vizitatorilor unor importante muzee.

Cea mai importantă realizare a sa este Globul geografic cu relieful scoarței terestre, cu diametrul de 1,6 metri, expus din anul 1986 la Muzeul de științe naturale din Fălticeni, devenit mai târziu Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”.

Aproape 6 ani a lucrat profesorul la realizarea globului geografic, unic prin faptul că prezintă atât relieful scoarței terestre cât și relieful submarin. Pentru ca lucrarea sa să fie cât mai aproape de realitate, Neculai Isaic s-a documentat din hărți ale Societății Naționale de Geografie – SUA. În toamna anului 2015, globul pământesc a beneficiat de lucrări de restaurare, realizate de însuși profesorul Isaic.

Pe lângă Globul pământesc, Neculai Isaic a realizat, pentru Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, o machetă a lunii, cu prilejul eclipsei de soare din 11 august 1999.

Exponate realizate de profesorul Isaic se mai găsesc la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din București (un glob pământesc cu diametrul de 1,2 metri) precum și la Observatorul astronomic din Suceava (un glob lunar în relief, cu diametrul de 1,3 metri).

Profesorul Neculai Isaic va fi înmormântat duminică, 10 decembrie, în localitatea natală.

Dumnezu să-l odihnească!

ȘTIRI