Ne-a părăsit arhitectul fălticenean Crișan Victor Popescu. El va fi înmormântat cu onoruri militare la FălticeniPersonalități

Ne-a părăsit arhitectul fălticenean Crișan Victor Popescu. El va fi înmormântat cu onoruri militare la Fălticeni

       Accesări: 2333

Încă o veste tristă la sfârșitul acestei săptămâni.

După medicul și scriitorul Vasile V. Popa, o altă personalitate importantă a Fălticeniului, dar și a României, ne-a părăsit pentru totdeauna.

Este vorba despre arhitectul Crișan Victor Popescu. Acesta s-a stins din viață, la vârsta de 78 de ani, în locuința sa din București.

Născut la Cernăuți, în Ucraina, pe data de 13 octombrie 1942, Crișan Victor Popescu și-a petrecut copilăria la Fălticeni, unde a absolvit și cursurile Liceului “Nicu Gane”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București (1967), a fost unul dintre arhitecții de marcă ai României. Și-a început activitatea la institutele de proiectare din Galați (1967-1968) și Brăila (1968-1973).

Ulterior, a fost arhitect-șef al municipiului Brăila (1973-1975) și arhitect-șef al  județului Brăila (1975-1989).

După căderea regimului comunist, în anul 1990, a fost Primar al Brăilei, funcție pe care a îndeplinit-o până în luna august a aceluiași an.

Cunoscut ca autor al legislației în urbanism din România, Crișan Victor Popescu a fost membru al Uniunii Arhitecților din România, membru în Consiliul Superior Registrul al Urbaniștilor din România, președinte și membru de onoare al Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții.

A ocupat și funcții la nivelul aparatului guvernamental al României: Subsecretar de stat la Departamentul pentru urbanism și amenajarea teritoriului (1990-1992), apoi Secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului (din 17 dec. 1992).

Pentru meritele sale profesionale, în anul 2000, Președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

Fălticeniul a rămas aproape de sufletul său, dovadă fiind și relațiile bune în care a rămas cu oamenii acestor locuri.

În urmă cu doi ani, alături de alte personalități locale, cum ar fi pictorul Gabrel Baban, profesorii Mioara Gafencu și Gheorghe Artenie, a pus bazele Asociației “Strada Mare”, prin care a propus Primăriei Fălticeni un parteneriat pentru realizarea proiectului “Memorialul Elitelor”, care să readucă în atenția publicului marile personalități ale urbei de pe Șomuz.

Un prim obiectiv al acestui proiect , “Altarul Eroilor”, grup statuar închinat eroilor fălticeneni, realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, este în curs de finalizare în vecinătatea sediului Primăriei Fălticeni.

Arhitectul Crișan Victor Popescu s-a implicat personal în realizarea grupului statuar, ajutat de pictorul Gabrel Baban. Ultima vizită în șantier a făcut-o la sfârșitul săptămânii trecute, când a venit să vadă care este stadiul lucrărilor, chiar dacă starea sa de sănătate era precară.

Vestea i-a mâhnit pe prietenii săi din Fălticeni, afectați de moartea fulgerătoare.

Arhitectul Crișan Victor Popescu va fi înmormântat la Fălticeni, luni, 19 noiembrie 2018, ora 12.00, în Cimitirul Grădini.

Înmormântarea va avea loc cu onorurile militare cuvenite persoanelor decorate de statul român.

Ceremonia va fi organizată cu sprijinul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” din Fălticeni.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Arhiva video:

ȘTIRI