Naşterea scriitorului Ion Creangă sărbătorită la Colegiul Vasile Lovinescu din FălticeniEducație

Naşterea scriitorului Ion Creangă sărbătorită la Colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni

       Accesări: 518

La Colegiul ,,Vasile Lovinescu” Fălticeni, elevii şi cadrele didactice au omagiat cei 180 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă.

Miercuri, 1 martie 2017, elevii, susţinuţi şi încurajaţi de profesorii coordonatori Avram Anda, Carmen Andrei, Gabriel Matei, Mihaela Acatrinei şi Florin Ciocârlan, s-au mobilizat pentru a pregăti cele două momente ale evenimentului: expoziţia de desen şi o piesă de teatru.

Pentru realizarea expoziţiei de desene au lucrat elevi de la clasele a IX-a CS, a X-a TA şi a X-a Profesională Mecanică A. Elevii şi-au ales ca sursă de inspiraţie opera Amintiri din copilărie. Printre desene se numără proiecţii ale unor secvenţe cunoscute şi îndrăgite, precum La scăldat sau La cireşe. Au fost şi elevi care au realizat portretul scriitorului. Expoziţia se află pe holul unităţii şi poate admirată de toţi cei care ajung acolo.

A doua parte a proiectului a presupus dramatizarea şi punerea în scenă a basmului ,,Soacră cu trei nurori”. Într-un decor rustic amenajat în amfiteatrul unităţii şi purtând straie populare, cei 12 elevi de la clasa a X-a IA B au susţinut spectacolul în faţa cadrelor didactice şi a colegilor. Sitaţiile şi replicile comice s-au împletit cu muzica şi dansul popular.

Ideea de a organiza acest eveniment a pornit de la faptul că traseul scolastic al lui Ion Creangă este legat şi de oraşul Fălticeni. Scriitorul, născut la Humuleşti, la 1 martie 1837, după o mărturie proprie, a învăţat pentru scurt timp la Şcoala de Catiheţi din Fălticeni. Tot de acest moment este legat şi utilizarea numelui de Ion Creangă, nume pe care humuleşteanul îl va păstra pe tot parcursul vieţii şi cu care îşi va semna creaţiile literare. Ne-am dorit ca acest eveniment promoveze, în rândul elevilor, adevăratele modele culturale, gustul pentru lectură şi frumos estetic şi artistic”, ne-a informat prof. Anda Avram.

ȘTIRI