Muzeul de Artă „Ion Irimescu” va găzdui între 8 și 13 aprilie patru evenimente culturale cu tematică pascalăActualitate

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” va găzdui între 8 și 13 aprilie patru evenimente culturale cu tematică pascală

Săptămâna Luminată este marcată nu doar spiritual ci și cultural. Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni va fi gazda mai multor momente importante care au legătură cu sărbătoarea Învierii. Între 8 și 13 aprilie sunt programate cinci evenimente destinate să atragă un public cât mai variat, pe cei mici, pe tineri dar și pe adulți.

Sunt organizate expoziții, ateliere de pictură care pun accentul pe tradițiile pascale.

Ouă Fabergé expuse în premieră

Seria reperelor cu tematică pascală este deschisă duminică, 8 aprilie, de expoziția „Fabergé, de la cult la artă”.

În prima zi de Paști, fălticenenii au posibilitatea să admire șapte ouă Fabergé, de pe cinci continente, aduse în premieră în România, atât la Suceava cât și la Fălticeni,

Aceste opere de artă în miniatură sunt realizate din metale prețioase încrustate cu pietre. Create de bijutierul rus Carl Fabergé, în Sankt Petersburg, cele mai multe dintre aceste opere de artă au fost pierdute, distruse sau luate din Rusia.

Vernisajul va fi prezentat de dr. Constantin-Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, începând cu ora 11. Ouăle Fabergé sunt aduse din colecția Muzeului din Liechtenstein și vor rămâne doar două zile la Fălticeni, între 8 și 9 aprilie.

Expoziție de ouă încondeiate

Luni, 9 aprilie, începând cu ora 16, se va desfășura evenimentul „Tradiții de Paște”.

Este vorba de o nouă expoziție în care vor putea fi etalate ouă încondeiate de meșteri români. Acestea fac parte din colecția Muzeului Oului de la Vama. Vizitatorii vor afla profesoara Letiția Orșivschi Heiser.

Expoziția va fi urmată de un moment muzical al grupului folcloric „Balada” coordonat de profesorul interpret Maria Tanasă. Tot atunci, solista Bianca Andreea Coifan va lansa un CD.

Atelier de pictură pentru copii

Miercuri, 11 aprilie, începând cu ora 13, se va desfășura al treilea eveniment intitulat „Mici artiști, mari talente”. Muzeul de Artă „Ion Irimescu” organizează pentru preșcolari și școlari (de la grădiniță până la clasa a IV-a) un atelier de pictură pe ouă.

Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, elevii vor putea picta zeci de ouă fierte, pregătite doar pentru ei.

Supriza evenimentului sunt cele 5 ouă de 1 metru lungime, realizate manual, pe care copiii vor fi invitați să le îmbrace cromatic sub îndrumarea unor profesori de desen.

Centenarul Marii Uniri

Un alt eveniment este pregătit pentru 12 aprilie. În joia luminată, începând cu ora 14, va avea loc simpozionul „Centenarul Marii Uniri”. Prezintă profesorii de istorie Constantin Bulboacă și Codrin Bența.

Tradiții de Paște 

Vineri, 13 aprilie, în ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii, se încheie seria momentelor culturale pascale cu manifestarea „Tradiții de Paște”

Începând cu ora 12, va fi organizat un atelier de creație pentru elevii de liceu. Tinerii vor încondeia ouă potrivit obiceiurilor păstrate din vechime.

Elevii vor fi coordonați în activitatea lor de profesorul și preotul Bogdan Feștilă. În cadrul evenimentului va avea loc un moment folcloric susținut de interpreta Ilinca Stigleț.

Facebook Comments

ȘTIRI