Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni ar putea trece la rangul de Muzeu de importanță naționalăActualitate

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni ar putea trece la rangul de Muzeu de importanță națională

       Accesări: 946

Titulatură de prim rang pentru cel mai valoros obiectiv muzeal al orașului. Muzeul de Artă „Ion Irimescu” ar putea deveni Muzeu de importanță națională, un statut pe care l-ar putea dobândi în viitorul apropiat. Demersurile obținerea noii clasificări au fost lansate, mai întâi, printr-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cătălin Coman și care a primit votul aleșilor locali.

Despre aceeași clasificare vorbește și conducerea muzeului, care, prin vocea managerului Teodor Brădățan, susține necesitatea adoptării rangului menționat prin prisma colecției unitare a instituției.

În altă ordine de idei, reprezentanții autorităților și-au exprimat acordul și susținerea față de acest demers.

„Este impropriu ca un muzeu de o asemenea valoare patrimonială să rămână la nivelul de muzeu municipal. Prin acesta să se creeze un deficit de imagine Municipiului Fălticeni, să fie diminuat prestigiul acestei urbe cu o bogată moștenire culturală.”, afirmă primarul Coman în raportul de specialitate al hotărârii. „Este vorba de o inechitate existentă care ar putea fi îndreptată și mai cu seamă se cuvine ca aceasta să se întâmple în an centenar.”

Pe de altă parte, ridicarea instituției la rangul de muzeu de importanță națională și transformarea acestuia într-un Centru național de studii, cercetări și creație ar reprezenta împlinirea dorinței pe care maestrul Ion Irimescu și-a exprimat-o în ultimii ani din viață.

La începutul lunii august, membrii Consiliului de administrație al muzeului au ajuns la concluzia și au decis că este momentul să înceapă procedura de clasificare a instituției dată fiind valoarea acestuia pe plan național și internațional.

„Deținem o colecție unitară de importanță națională și asta ne îndreptățește să facem pasul spre acest rang pe care, de altfel, muzeul nostru municipal îl merită. Există și o excepție în lege pe această temă, referitor la colecția unitară, iar noi ne pliem perfect pe aceasta.”, explică Teodor Brădățan, managerul Muzeului de Artă. „Pe de altă parte este și dorința maestrului Ion Irimescu, care ne-a lăsat-o de ani buni și în sensul acesta am început demersurile. Vrem să facem ceea ce trebuia făcut de mult timp.”

Demersuri în acest sens au fost făcute după 2000, însă fără vreo finalitate.

În anul 2003, aleșii locali au aprobat printr-o hotărâre transformarea muzeului de artă în Centrul Național de cercetare și creație, dar totul a rămas pe hârtie.

Cu același scop a fost inițiat, în același an, un alt demers cu împreună cu Consiliul Județean Suceava și Ministerul Culturii, pe vremea prim ministrului Călin Popescu Tăriceanu.

Dar, din nou, nu s-a mai întâmplat nimic.

Noua clasificare va ajuta instituția să intre într-un program muzeal mai amplu. În același timp, trecerea de la muzeu municipal la muzeu de importanță națională va constitui un avantaj major pentru obținerea unor punctaje superioare la obținerea unor finanțări ale proiectelor întocmite.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” este muzeul cu cea mai mare colecție de autor din țară.

Aici se află peste 300 sculpturi şi peste 1.000 de lucrări de grafică şi desen.

Instituția adăpostește biblioteca personală a maestrului, albumele sale de artă, cărţi rare şi tratate de artă, cât şi o valoroasă pinacotecă.

ȘTIRI