Municipiul Fălticeni are un buget de 68,46 milioane lei: Creștere de 40% comparativ cu anul 2014Actualitate

Municipiul Fălticeni are un buget de 68,46 milioane lei: Creștere de 40% comparativ cu anul 2014

       Accesări: 50

S-a aprobat. Cel mai important capitol pentru municipiul Fălticeni devine realitate la jumătatea lunii februarie. Bugetul local pentru anul 2015 este votat, însă acesta s-a dovedit un nou subiect al discuțiilor aprinse.

Dezbaterile din plen nu au fost lipsite de contre verbale între primarul Cătălin Coman, inițiatorul proiectului de hotărâre, și consilierii PNL.

Aceștia s-au declarat nemulțumiți atât de faptul că au avut puțin timp la dispoziție să-l parcurgă, cât și de repartizarea unor sume pe anumite capitole. Peneliștii Gheorghe Aldea și Cristian Bărăscu au propus și o serie de amendamente, care au picat în urma exprimării voturilor.

Discutat vinerea trecută, 13 februarie, în ședință extraordinară, bugetul municipiului Fălticeni, pentru anul în curs, este și cel mai mare de până acum. Cifrată la 68.462.700 lei, suma indică o creștere cu 40 de procente față de anul trecut, când se înregistrau 48.788.600 lei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Este cel mai mare buget din istoria Fălticeniului, o creştere de 40% faţă de anul 2014. La funcţionare avem o creştere de 5,4% faţă de prevederile anului trecut”, a precizat primarul la deschiderea dezbaterii. ”Creşterea spectaculoasă este la secţiunea de dezvoltare, tot ceea ce înseamnă investiţii, la care avem o creştere de 334% faţă de anul 2014. Şi mai important, am început anul fără să avem datorii către nimeni.”

Cheltuielile secțiunii funcționare se ridică la 43.358.910 lei (+5.4%), iar cheltuielile secțiunii dezvoltare ating 24.875.790 lei (+334%).

Investiţiile vor reprezenta nul acesta 36,33% din buget, faţă de 15,24% în anul 2014.

Cele mai mari sunt cele legate de proiectele de importanță majoră pentru Fălticeni precum continuarea lucrărilor la noul spital. În aria investițiilor sunt prinse Zona de Agrement „Nada Florilor”, contribuţia locală la programele europene derulate în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea şi modernizarea străzii Sucevei.

În buget se regăsește și o sumă de peste 2 milioane de lei pentru reabilitări şi modernizări în sistemul de învăţământ, în timp ce pentru asfaltări de drumuri sunt prevăzute investiții de 3,6 milioane de lei.

Primăria își propune pentru acest an diverse lucrări de amenajare urbană, în valoare de peste 1 milion de lei. Pentru Sănătate, Asistenţă Socială, Cultură, Protecţia Mediului și Educație vor fi alocate sume de bani deloc neglijabile. Administrația locală va continua și în 2015 să îi premieze pe elevii şi profesorii cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare.

Pe creștere este și fondul de rezervă care se ridică la 2,5 milioane de lei, față de 2 milioane de lei cât era anul trecut.

La încheierea exercițiului bugetar pe 2014, calculele arată un excedent bugetar de peste 9,83 milioane de lei.

ȘTIRI