Modificările de tarife pentru energia electrică și gazele naturale n-ar trebui să afecteze consumatorii casniciEconomic

Modificările de tarife pentru energia electrică și gazele naturale n-ar trebui să afecteze consumatorii casnici

       Accesări: 209

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a venit cu precizări oficiale după ce, în spațiul public, au apărut informații referitoare la majorarea tarifelor  pentru energia electrică și gazele naturale.

În privința tarifelor la energia electrică, aplicabile de la 1 iulie 2017, oficialii ANRE au precizat că, odată cu trecerea într-o nouă etapă de de reglementare, nu este estimată o creștere  a acestora.

“Urmează o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate, care va induce o reducere a prețului energiei electrice pe piață de natură să echilibreze prețurile mari întâlnite în luna ianuarie, luna dificilă pentru sectorul de producere”, au anunțat oficialii autorității de reglemenate.

Referitor la piața gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare, la 1 aprilie 2017, în funcție de evolutia prețului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cat este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea fiind de  5-6 /%.

“Consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent întrucât, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut.  Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import iar dacă acest coș va fi structurat în așa fel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru nu poate fi decât în favoarea consumatorului casnic.”

ȘTIRI