Moaștele sfinților tămăduitori Pantelimon și Nectarie au fost aduse pentru șase zile la Mănăstirea RâșcaReligie

Moaștele sfinților tămăduitori Pantelimon și Nectarie au fost aduse pentru șase zile la Mănăstirea Râșca

       Accesări: 1847

Începutul de toamnă calendaristică înseamnă binecuvântare pe plaiurile moldave. Moaștele unor mari sfinți sunt aduse an de an, din străinătate, la jumătatea lunii septembrie, la Mănăstirea Râșca. Aici rămân câteva zile pentru ortodocșii evlavioși care își pun nădejdea în ajutorul mijlocitorii divinității.

Anul acesta, călugării greci au venit cu fragmente din moaștele marilor tămăduitori de boli Pantelimon și Nectarie, doi dintre cei mai venerați sfinți ai Ortodoxiei.

Odoarele fac parte din zestrea Mănăstirii Kato Xenia aflată sub jurisdicția Mitropoliei Volos din Grecia.

Întâmpinate cu bucurie de un sobor de preoți și corul satului Râșca, moaștele au fost oferite spre închinare monahilor și credincioșilor de către arhimandritul grec Nectarie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Racla cu fragmentele din trupurile sfinților vindecători de boli a fost trimisă cu ocazia hramului mănăstirii, celebrat pe 14 septembrie la Înălțării Sfintei Cruci.

„Ne bucurăm de prezența moaștelor în mănăstirea noastră, aduse cu ocazia hramului. Îi așteptăm în aceste zile pe toți cei care doresc să se închine și au evlavie la Sfântul Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Nectarie.”, ne-a declarat protosinghelul Gabriel, egumentul Mănăstirii Râșca. „Invităm pe această cale pe toți credincioșii să ia parte la hramul mănăstirii. După aceasta va urma obișnuita agapă frățească.” 

La slujba de hram va fi prezent Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților care va oficia Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Așezate în naosul bisericii, odoarele au ajuns ieri după-amiază și vor rămâne spre închinare până marțea viitoare, pe 20 septembrie, când vor fi duse înapoi la Mănăstirea Kato Xenia, așezământ ortodox înfrățit cu Mănăstirea Râșca.

În anii din urmă au fost aduse, de la aceeași mănăstire de peste hotare, brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Ciprian.

Sfântul Mucenic Pantelimon, sărbătorit la 27 iulie, este adesea pomenit de biserică drept „doctor fără de arginți, în timp ce Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina, sărbătorit la 9 noiembrie, mai este numit și Taumaturgul, adică făcătorul de minuni. Eal este cunoscut drept vindecător de cancer și al altor boli grele.

ȘTIRI