Miracol în plină toamnă: Castanii au înflorit la FălticeniSpecial

Miracol în plină toamnă: Castanii au înflorit la Fălticeni

       Accesări: 127

Se poate întâmpla și în octombrie! Copacii pot înflori, fără probleme, în plină toamnă calendaristică. O demonstrează câteva exemplare din Fălticeni a căror coroană îmbrăcă haine de un verde proaspăt.

O reacție similară s-a produs la sfârșitul lunii august, în comuna Dolhești, unde cireșii au înflorit din nou.

Toamna anului 2014 se dovedește plină de surprize.

Parfumată și cât se poate de verde. Florile albe ale castanului au răsărit deasupra frunzelor abia ieșite la soare, în timp ce altele au încheiat procesul de fotosinteză.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Practic vorbim despre copaci pe jumătate verzi, pe jumătate cu frunze ruginii, care stau să cadă. Fenomenul este evident atipic, dar nu
nemaiîntâlnit, după cum explică biologul Vasile Corduneanu și inginerul horticultor Mircea Costișevschi. Frecvența acestuia este o dată la 5 – 10 ani.

Una din explicații vine de la temperaturile neobișnuit de calde pentru această perioadă au favorizat înflorirea copacilor.

În timp ce unii arbori își scutură frunzele, alții debordează de viață. În mod cert, vremea călduroasă și temperaturile ridicate sunt de vină.  ”Au dat peste cap ceasul lor bilogic și au păcălit natura plantelor care a reacționat ca atare”, ne-a explicat biologul Corduneanu. ”Am mai întâlnit astfel de cazuri, nu prea des, dar le-am întâlnit și la alți arbori: tei, cireș, platan, măr, nuc și păr. Nu putem vorbi de mutații, ci de o reacție, până la urmă normală, după numeroase zile călduroase în lunile septembrie și octombrie. Este foarte posibil ca florile să fi apărut acolo unde în primăvară copacul nu a rodit”.

Teoria este confirmată și de inginerul Costișevschi care susține că astfel de cazuri se întâlnesc cam odată la 5 – 10 ani. ”În livezile din Fălticeni s-a întâmplat să avem pomi fructiferi ce au înflorit toamna. Merii sau perii au făcut floare când eram în plin sezon de recoltare al fructelor”.

Nu numai castanii au înflorit ci și unele specii de flori de grădină regăsite în curțile câtorva fălticeneni. Fenomenul i-a mirat pe cei care le îngrijesc, spunând amuzați că ”iarna nu-i ca vara, dar toamna este chiar bine, pentru că se face din nou primăvară”.

Biologul Vasile Corduneanu susține pe fondul schimbărilor climatice, ce se produc tot mai vizibil, și în România, s-ar putea întâlnim din ce în ce mai des astfel de cazuri pe care le-a numit ”înfloriri accidentale”.

ȘTIRI