Profesoara Mioara Gafencu și farmacista Maria Mitocaru au încondeiat istoria neștiută și viața farmaciilor din FălticeniActualitate

Profesoara Mioara Gafencu și farmacista Maria Mitocaru au încondeiat istoria neștiută și viața farmaciilor din Fălticeni

       Accesări: 1182

Farmaciștii care au trăit și muncit în urbea de pe Șomuz au acum o carte de căpătâi. Ieșită proaspăt de sub tipar, aceasta surprinde etapele formării și dezvoltării unei bresle despre care se știau prea puține lucruri până acum. Opera apreciatei profesoare Mioara Gafencu și reputatei farmaciste Maria Mitocaru scoate la lumină începuturile, greutățile, succesul, provocările și mecanismele după care funcționau farmaciile acelor vremuri și a celor din zilele noastre.

Toate acestea sunt cuprinse în cartea intitulată ”O incursiune în istoria și viața farmaciilor fălticenene”, lansată pe 24 ianuarie în Sala Pictor ”Aurel Băeșu” din cadrul Muzeului de Artă ”Ion Irimescu”.

Într-o atmosferă caldă, inundată de flori, lansarea s-a făcut în prezența unei audiențe numeroase, evenimentul fiind deschis de scriitoarea Doina Cernica.

Aproximativ 200 de persoane au ținut să ia parte la prezentarea acestui volum de istorie care se înscrie în seria cărților documentare ”Dimensiunile Timpului” sub semnătura Mioarei Gafencu. Printre invitați s-au aflat monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneț, fostă profesoară de limba română, și profesorul Valeriu Sandovici de la Dolhești, farmaciști, prieteni, iubitori de cultură și frumos.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Scriitoarea Doina Cernica

”Este cartea a două doamne, fiecare a adus partea sa de talent şi partea sa de trudă. Ea nu urmăreşte să pună în valoare talentul celor două condeie ci vrea să fie un serviciu comunităţii, aducând în faţa cititorilor o mulţime date interesante privind preocuparea fălticenenilor pentru sănătate. Este o incursiune în viaţa şi istoria farmaciilor fălticenene, cu referire şi la reţeaua spitalicească, se referă şi la îmvăţământul care pregătea cadre sanitare, se referă la lupta zonei cu epidemiile. Avem o introducere în ceea ce înseamnă medicamentul în viaţa oamenilor din cele mai vechi timpuri, avem o prezentare a preocupărilor româneşti în cadrul internaţional şi a celor din Fălticeni, în medicina românească, fiecare slujind ca model. Cele două doamne au reuşit să stabilească fizionomia acestei farmacii fălticenene deosebită şi prin faptul că a avut ca profesionişti oameni de diverse etnii, fiind marcat rolul evreilor care au animat spiţeriile din Fălticeni şi din zonă. Ceea ce a făcut cele două autoare este de domeniul eroicului pentru că este foarte greu să găseşti documente, mari şi mici, dar grăitoare.”

Profesoara Mioara Gafencu

”Cartea noastră este o carte documentară dar, în acelaşi timp, şi o carte album care vorbeşte de trecut şi de prezent în mărturiile pe care le-am găsit în efervescenţa vieţii cotidiene, în care atâţia şi atâţia dintre profesionştii farmacişti şi-au adus obolul activităţii atât de nobile puse în slujba vindecării oamenilor şi a încercării de a uşura suferinţa. Istoria contemporană a localităţii este mai bine ilustrată pentru că documente de altă dată au rămas puţine. Mai îngrijorător va fi în viitor, farmaciile având arhive particulare şi se păstrează extrem de puţin din documente la arhivele statului. Istoria farmaciei fălticenene nu se dă uşor cunoaşterii, baţi la uşi şi nu ţi se deschide, ori având-o alături pe cea care avea cheia, am putut să merg mai departe. Sectorul acesta al sănătăţii este continuat prin Alevia şi Alma Clinic, şi nu exagerez când spun că dinastiei Vorelilor de altă dată adăugăm dinastia Mitocaru, care slujeşte în această breaslă veche. Fără a ne lăuda, istoria farmaciilor fălticenene este un capitol care ne onorează, la care am muncit mult, iar spusele sunt cele adevărate.”

Farmacista Maria Mitocaru

”Pentru noi, autoarele, această carte reprezintă mărturia afecţiuni noastre îndreptată spre Fălticeni, oraşul în care trăim, a cărui limbă universală este cuvântul şi arta, aşa cum pentru farmacişti şi doctori limba universală este DCI-ul, în limba latină, denumirea comună internaţională, care ne ajută să profesăm oriunde în lume. Cartea, o incursiune în istoria şi viaţa farmaciilor fălticenene, este un amestec dozat de trecut şi prezent, trecutul care ispiteşte şi prezentul care provoacă curiozitate. Nu am încercat să creăm un model de farmacist, ci mai degrabă, să aflaţi câte ceva din tainele acestei frumoase şi nobile meserii şi să cunoaşteţi şi o parte din oamenii care o practică. Veţi constata din carte că Fălticeniul a avut şi are profesionişti onorabili, orientaţi către sănătate şi suferinţele oamenilor, amabili, deschişi, cu spirit civic, care au relaţionat şi relaţionează armonios cu urbea. Şi, pentru că, povestea mea, a farmaciei Floris şi a întregii activităţi din domeniul sanitar- farmaceutic am ştiut-o cel mai bine, am redat-o în confesiune, bineînţeles cu rezerve, cuprinzând cele două perioade, înainte de 89 şi după 89, perioadă pe care aş numi-o de la cumpăna de mână la balanţa electronică. 25 de ani de activitate în domeniu privat şi 40 de ani de vieţuire în Farmacia Floris. Acest proiect ne-a dat posibilitatea să ne cunoaştem mai bine şi să trăim din inimă o experienţă de viaţă care ne-a pecetluit prietenia.” 

Profesor Valeriu Sandovici

”Cartea îndeamnă la citire dar şi la împărtăşirea unor gânduri curate, a unor sentimente profunde de respect pentru trecut. Îmbăcată în haină elegantă, cartea ne poartă prin lumea de altă dată a oraşului Fălticeni, reînviind marii profesionişti rafinaţi în meseria farmaceutică, cei care au predat pe rând ştafeta altor generaţii bine pregătite profesional, cu respect, cumpătare, înţelepciune, demnitate, comportament civilizat, dragoste faţă de cei aflaţi în suferinţă. Călătoria din vechime până în prezent este o reuşită, cu prezentări de chipuri luminoase de farmacişti, de oameni sensibili la suferinţele semenilor, dedicându-se cu pasiune profesiei. Este o carte de identitate a unei bresle, a unei profesii alese. Cartea este plină de reînvierea unor persoane, a unor poveşti frumoase de altă dată, de amintiri de la jumătatea veacului trecut. O carte de ţinută ştiinţifică, academică, o carte de tărie şi credinţă, de bucurie şi satisfacţii pe care să o ţii la piept aşa cum ţinea cartea domnul Trandafir, în dreptul inimii când o citea cu sete copiilor. O carte de investigaţii de călătorie în timp şi spaţiu, de căutări în lumea celor care au slujit cu credinţă sănătatea, o carte izvorâtă ca un balsam al sufletului. Este rodul talentului, al trudei autorelor, o documentare amplă, minuţioasă, cu fotografii, aprecierile persoanjelor farmaciilor, o carte inspirată din realitatea urbei în care timpul se scurge ireversibil şi te îndeamnă la meditaţie şi gândire profundă. Ea ne emoţionează prin acurateţea exprimării, prin cursivitatea frazelor. Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! Încet gândită, gingaş cumpătată, eşti ca o floare anume înflorită…”

La eveniment au participat și copiii autoarelor, medicul Florin Mitocaru și farmacistul Alexandru Mitocaru, cei care duc mai departe tradiția familiei, începută acum patru decenii în domeniu sănătății, așa cum profesorul Sorin Gafencu este continuatorul tradiției în familia consacraților dascăli Gafencu.

Vocile calde ale autoarelor și prezentatoarei au conturat imaginea acestui proiect, susținut de Alevia și Alma Clinic, în care au pus pasiune, suflet, dar mai ales trudă.

Ore nenumărate de muncă de documentare și cercetare, de căutări prin arhivele statului de la Suceava și Iași, dar și cele personale, la famiile farmaciștilor, se regăsesc în câteva sute de pagini ale acestei enciclopedii locale.

Cartea redă istoria celor aproape 200 de ani de istorie farmaceutică la Fălticeni.

Totul începe în anul 1825 și se încheie în timpurile noastre, cu farmaciile care astăzi scriu istoria prezentului.

La finalul evenimentului, autoarele Mioara Gafencu și Maria Mitocaru au dăruit invitaților câte un exemplar, cu titlu gratuit, din cartea care va rămâne un ghid prețios pentru următoarele generații de farmaciști care vor profesa în orașul de pe Șomuz.

ȘTIRI