Mioara Gafencu a lansat cartea „Fosnet desfrunzit”Cultură

Mioara Gafencu a lansat cartea „Fosnet desfrunzit”

       Accesări: 201

 

La mijlocul acestei săptămâni, Galeria de artă a Muzeului „Ion Irimescu” a găzduit lansarea cărţii „Foşnet desfrunzit”, cea mai nouă apariţie editorială a profesoarei Mioara Gafencu.

O carte eveniment, care aduce în faţa cititorilor viaţa unei vechi familii din Fălticeni, familia Zwibel, şi a casei de pe Strada Mare în care aceasta a locuit, casă care în acest an a împlinit 100 de ani de existenţă.

Cartea a fost oferită invitaţilor prezenţi la eveniment, un dar de suflet din partea Mioarei Gafencu în preajma sărbătorilor de iarnă. Între invitaţi s-a aflat şi primarul Cătălin Coman.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Despre mesajul cărţii au vorbit: Monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ, scriitoarea Doina Cernica, Dana Busuioc – fiica Mioarei Gafencu, poetul Alexa Paşcu şi farmacista Maria Mitocaru.

 „Desfunzirea nu este a arborilor de la Fălticeni, desfrunzirea este  a oamenilor din această carte. Desfrunziţi de sănătate, de tinereţe, de bucurii, de puterea de a-şi practica meseria. Aceste desfunziri le-a cules nu doamna profesoară Mioara Gafencu, ci scriitoarea Mioara Gafencu, care a făcut o muncă extraordinară. S-a dus cu 100 de ani în urmă pentru a căuta date, le-a adus aproape, le-a pus unele lângă altele trecând de la pagină de jurnal la gândurile autorului, la starea cetăţii de cultură  care este Fălticeniul.” – Monahia Elena Simionovici.

„Am amintiri frumoase din această casă, ţin minte cât ne-a învăţat doamna Gafencu şi cât ne-a suportat, eram diferiţi, citeam foarte mult, mutam şezlongurile ba la umbră, ba la soare. Amintirile despre acea casă care împlineşte în acest an 100 de ani sunt veşnice pentru că acolo era totul altfel pentru mine, copilul venit de la bloc. Acolo era o casă specială.”- Cătălin Coman.

Scriitoarea Doina Cernica i-a purtat pe cei prezenţi în Fălticeniul de acum 100 de ani, aşa cum este prezentat de Mioara Gafencu prin personajele cărţii.

„Aducerea în atenţia cititorilor a lui Mitu Zwibel şi alăturarea numelui său a unei multitudini de personalităţi ale Fălticeniului este meritul acestei talentate scriitoare căreia nu-i uităm niciodată tilul de profesor din două motive: unul este  legat de un implicit demers pedagocic care vizează cunoaşterea şi respectarea înaintaşilor, iar celălalt de atribuirea documentării, de impecabila ţinută ştiinţifică, de nevoia consultării mai multor izvoare înainte de a formula o afirmaţie, demers şi ţinută care nu ştirbesc eleganţa expresiei, înzestrarea literară a profesoarei Mioara Gafencu. Talentul scriitoricesc îşi spune cuvântul şi în formula aparte a volumului Foşnet desfunzit, un volum care înseamnă cât document atâta imaginaţie, începând cu apelul la glasul celor patru personaje ale cărţii, Mitu, mama sa Floret, sora Margareta şi tatăl Jean, vorbesc despre ei gânduri, întâmplări, visuri, prieteni, viaţă. Glasurile membrilor familiei Zwibel sunt urmate de cel al casei lor, iar apoi de glasurile tinerilor soţi care îi devin cu dragsote şi bucurie locatari în vreme ce în preajmă glasuri anonime ale trecătorilor punctează istoria trăită de oameni în centenarul casei cu pereţi din raze de soare.” – Doina Cernica.

„Fiecare vă iubiţi casa în care trăiţi. Noi nu am construit o casă, dar am construit o casă din vise. Trăim în casa care ne-a primit, a fost casa unui evreu care a trecut prin greutăţile vieţii, dar faptul că am găsit încrustat în holul de la intrare anul 1914 ne-a dat şi mai mult curaj să trecem la scrierea acestei cărţi, şi spun la plural pentru că atunci când fac cărţi documentare le fac împreună cu copiii mei, Dana şi Sorin. Fiecare ştim destinul casei în care trăim, fie că este la bloc, este o casă construită, sau este o casă care între zidurile ei te adoptă. Prilejul de centenar al uneia din puţinele case de pe Strada Mare din acele vremuri, m-a determina să redau câte ceva din peisajul şi atmosfera de altă dată ca să nu uităm ce a fost. Sentimentul  continuităţii îl resimţim fiind convinsă că şi casele au suflet cum avem noi şi de aceea ele ne ocrotesc şi noi le ocrotim. Unde este mai frumnos decât la casa ta.”- Mioara Gafencu.

„Şi pentru noi cartea este un mare dar. Sunt impresionată de gândurile şi ideile cărţii. Cartea este acasa mea, copilăria noastră fericită, este bunica, învăţătoarea, care m-a crescut, este tata care ne veghează de undeva de sus şi ne-a insuflat dragostea pentru şcoală, şi este Sorin, cu care am trăit o copilărie minunată, şi iubita noastră mamă care ne bucură. Casa mea o văd ca o făclie, ca o casă a spiritualităţii, unde ne adunăm şi unde spunem gânduri deosebite.” – Dana Busuioc.

„Această carte este o punte spre universalitate pentru Fălticeni. Cartea va ajunge şi în Israel. Mi-a plăcut această împletire de spiritualitate fălticeneană a oamenilor locului, cu spiritualitatea mozaică, presărată cu mult bun gust. Cartea o prezint ca pe un elaborat. Ca orice elaborat farmaceutic, conţine nişte ingrediente preţioase: istorie, literatură, astronomie, adevăr, ficţiune, imaginaţie, mit, vise. Toate aceste ingrediente, prin forţa creatoare şi energia doamnei, ajung în faza chimică de carte, ca apoi să fie dăruită, să dobândească prin dăruire mesajul pe care doamna Gafencu şi l-a propus.” – Maria Mitocaru.

„Fălticeniul îşi continuă opera sa începută de veacuri, crează cultură şi respiră cultură. În acelaşi timp atrage prin acest act de cultură oamenii din împrejurimi, îşi întinde mâna dincolo de frontariile ţării. Multe amintiri mi-a trezit şi mie această carte, multe sentimente. Putem spune că Mioara Gafencu este asemenea unui arheolog iscusit care în căutările sale simte unde trebuie să sape pentru a scoate la lumină vestigii ale trecutului, sau poate fi un geolog care ştie unde trebuie să străpungă roca pentru găsirea filonului de aur. Pe lângă faptul că ştie să caute, să găsească, ştie şi să dăruiască celor din jur opera muncii sale, cu un suflet mărinimos. Copacul vieţii, deşi potrivit legilor firii ar fi trebuit să se fi rărit, reînfrunzeşte frumos, punând în ramurile sale, ca o avanpremieră a sărbătorilor, darurile gândurilor sale.” – Alexa Paşcu.

Alex S.

Galerie media:

ȘTIRI